Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Obiectivele de politică externă ale României în 2024: Schengen, OCDE și Visa Waiver

By Preda Maria , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 29 decembrie 2023 Etichete: , , , , ,

Principalele priorități diplomatice și obiective de politică externă ale României în 2024 se vor concentra în jurul acelorași subiecte care, nefinalizate, închid 2023: aderarea la Spațiul Schengen (pe cale terestră), integrarea în OCDE și includerea în Programul Visa Waiver. Adeziunile sunt realizabile, însă România trebuie să respecte o serie de condiții și recomandări. 

Noul An nu înseamnă și rezoluții noi pentru România în ceea ce privește obiectivele de politică externă. Continuarea conflictului militar declanșat în Ucraina de către Rusia, izbucnirea războiului între gruparea militantă palestiniană Hamas și Israel în Orientul Mijlociu au avut implicații economice negative asupra țării noastre, în special pe piața de energie – prețurile gazelor și petrolului au crescut semnificativ și au contribuit la creșterea inflației. Chiar și așa, România a continuat demersurile pentru integrarea europeană și efectele au fost cele scontate – România va adera oficial la Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime din martie 2024, memorandumuri pentru OCDE au fost depuse și vizele pentru călătoriile în SUA pot fi ridicate din decembrie 2025, au anunțat înalții oficiali.

  • Aderarea la Spațiul Schengen cu frontierele terestre

După negocieri intense, dar eșuate, din ultimii doi ani, România a ajuns la un acord politic cu Austria – aderarea etapizată la Spațiul Schengen, inițial cu frontierele aeriene și maritime, din martie 2024. Înalții oficiali români au anunțat că pentru România urmează încă o serie de negocieri, pentru ca, până la finalul anului care urmează, să se materializeze o aderare completă. Ce condiții trebuie să respecte România pentru ca negocierile să meargă în direcția scontată? O serie de ajustări legislative. Printre ajustările necesare se numără și procedurile referitoare la călătoria minorilor în străinătate.

La momentul actual, ieșirea minorilor din țară presupune prezentarea acestora la ghișeul Poliției de Frontieră, însoțiți fie de ambii părinți, fie de o declarație notarială. Cu toate acestea, eliminarea formalităților la frontierele aeriene nu mai impune necesitatea prezenței Poliției de Frontieră în vamă.

  • Integrarea în OCDE

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este o organizație internațională care a fost înființată în 1961 și are sediul în Paris, Franța pentru care România și-a depus oficial candidatura în aprilie 2004 și a reînnoit-o anual începând cu 2016. Misiunile OCDE sunt stricte și au rolul de a promova politici care să îmbunătățească bunăstarea economică și socială a oamenilor din întreaga lume, prin parteneriatul dintre țările membre.

Principalele activități ale OCDE includ analiza și colectare de date economice, realizarea de rapoarte, elaborarea de recomandări politice și furnizarea de asistență tehnică în varii domenii precum educație, sănătate, mediu, impozitare, guvernanță corporativă și inovare.

Printre condițiile impuse României sunt configurarea politicilor de reformă structurală, consolidarea regimului liber de comerț și investișii, elaborarea unor politici economice care să conducă la o dezvoltare durabilă centrată pe egalitatea de șanse, asigurarea mediului înconjurător și a biodiversității climatice și promovarea economiei digitale și a infrastructurii de calitate.

Prima etapă de integrare în OCDE a constat în elaborarea unui Memorandum inițial, depus de prim-ministrul de la acea vreme, Nicolae Ciucă, la reuniunea consiliului OCDE, în decembrie 2022. Următorul moment oficial a fost reprezentat de reuniunea Comitetului Național pentru Aderarea României la OCDE, reuniune prezidată de premierul Marcel Ciolacu în iulie 2023.

Între timp, OCDE a elaborat mai multe rapoarte prin care au măsurat diverși indici din sistemul de sănătate, nivelul de digitalizare, capacitatea de inovare a Guvernului României și managementul corupției din România, dar și Convenția Anti-Mită Romania – OCDE.

Următoarea etapă pentru integrare va fi elaborarea și transmiterea răspunsurilor la chestionarele tematice ale OCDE și misiunile de evaluare ale experților OCDE cu privire la alinierea României la standardele politice ale OCDE. Rezultatele vor fi înaintate Consiliului OCDE.

  • Visa Waiver

Programul Visa Waiver presupune trei călătorii de maxim 90 de zile în SUA fără viză, iar ambasadoarea SUA la București a anunțat în septembrie 2023 că românii pot adera la Visa Waiver începând cu anul 2025. Condiția pentru accederea la o viză fără interviu este cetățenia română, reînnoirea unei vize din aceeași categorie cu cea deținută deja, un pașaport valabil și un cazier curat în ceea ce privește problemele cu legea.

Singura problemă? Rata de refuz a românilor, care depășește pragul critic de 3%. În urma vizitei de la Washinton a premierului Marcel Ciolacu în decembrie 2023, acesta a vorbit despre programul Visa Waiver și de consolidarea Parteneriatului Strategic dintre cele două state, astfel încât această problemă să fie depășită. Soluția constă în reînnoirea vizelor pentru 10% dintre românii eligibili, astfel încât rata de refuz să fie mai mică de 3%.

Anul fiscal din SUA se încheie pe 30 septembrie 2024, iar dacă rata de refuz a vizelor românilor va fi mai mică de 3%, se vor începe demersurile oficiale pentru ca România să fie inclusă în programul scutirii de vize, Visa Waiver.

Cererile pentru reînnoirea de vize trebuie depuse în perioada 1 octombrie 2023 – 30 septembrie 2024, adică în anul fiscal american.

Anul 2024 este conturat cu obiective majore în planul politicii externe, obiectivul României fiind consolidarea poziției sale în cadrul comunității internaționale. Prioritățile de lungă durată, cum ar fi Spațiul Schengen, dar și alți pași importanți, aderarea la OCDE și includerea în Programul Visa Waiver evidențiază dorința țării de a se integra pe deplin în structurile și standardele globale.

Sursă foto: Inquam Photos / Costin Dinca

Comentarii