Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Consilierii generali au aprobat desființarea a altor două companii municipale

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 2 august 2021

Consiliul General a aprobat, luni, proiectele de hotărâre ce vizează desființarea companiilor municipale Cimitire SA și Tehnologia Informației București SA, înființate în mandatul de primar al Gabrielei Firea. În aceeași ședință a fost votată și trecerea în insolvență a companiei municipale Pază și Securitate București.

Pierderi de 20 milioane lei în trei ani la Cimitire SA

În anul 2018, compania Cimitire SA nu a înregistrat iar în exercițiile financiare 2018, 2019 și 2020 a înregistrat o pierdere cumulata de 19,8 milioane lei.

Fondul de salarii la Cimitire SA a fost în anul 2020 de 8 milioane lei, însă cheltuielile de personal au depășit 21 milioane lei. În același an, cheltuieli bugetare totale au fost de peste 46 milioane lei.

În anul curent, bugetul Municipiului București prevede cheltuieli bugetare totale pentru Cimitire SA de 49,1 milioane lei, însă bună parte din acestea ar putea fi scutite dacă Consiliul General va aproba proiectul de hotărâre. În referatul pentru aprobarea desființării Cimitire SA se arată că această companie a dublat practic serviciile oferite de Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane.

Pierderi pe linie și la Tehnologia Informației

Compania municipală Tehnologia Informației București SA, a doua propusă spre desființare, n-a reușit să-și justifice utilitatea înființării, în condițiile în care contractele obținute au fost insuficiente pentru a asigura funcționarea.

Conform datelor furnizate prin raportul de audit, compania municipală Tehnologia Informației București, a înregistrat pierderi de 1,4 milioane lei în 2018, 4 milioane în 2019, 357.000 lei în 2020.

Companiile municipale, găselnița Gabrielei Firea

În perioada 2017, la propunerea primarului de la acea vreme, Gabriela Firea, au fost înființate 24 de companii municipale pentru a grăbi încheierea contractelor de achiziții publice dar și pentru satisfacerea clientelei de partid. Consilieri generali USR, în frunte cu Ana Ciceală și Roxana Wring, au obținut în instanță anulare hotărârilor de înființare a acestor companii, în condițiile în care au fost adoptate cu jumătate cu votul a jumătate plus unu dintre consilieri, față de două treimi cât prevedea legea.

În 2019, după ce PSD a modificat în Parlament Codul Administrativ, au fost adoptate noi hotărâri cu majoritate simplă iar companiile au reintrat în legalitate.

Potrivit unei analize publicată în publicația Hot News, în companiile municipale lucrau peste 19.000 de angajați , iar suma pentru personal prevăzută în bugetele pe 2020 depășește 1,6 miliarde lei.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *