Politico: Joe Biden îl susține pe Mark Rutte pentru conducerea NATO
Premierul olandez Mark Rutte beneficiază de sprijinul președintelui american Joe Biden pentru a ocupa funcția de secretar general al NATO, potrivit unui oficial american. Acest suport din partea lui Biden ar putea încuraja mai mulți aliați să susțină candidatura lui Rutte, după o perioadă în care el și alți lideri europeni au concurat pentru acest rol, relatează Politico.
Sursa din cadrul administrației americane a vorbit sub condiția anonimatului despre o temă pe care președintele SUA nu a făcut-o încă publică. Potrivit Politico, sursa a adăugat că nominalizarea lui Rutte este susținută de două treimi din statele membre NATO pentru a prelua frâiele alianței militare spre sfârșitul acestui an. Mandatul actualului lider al NATO, Jens Stoltenberg, care a ghidat alianța într-o epocă de turbulențe în relațiile transatlantice din 2014, se va încheia în octombrie. Exista o presiune crescândă pentru confirmarea lui Rutte ca lider al NATO înaintea summitului din iulie de la Washington, unde va fi marcată a 75-a aniversare a alianței.
Premierul Estoniei, Kaja Kallas, a arătat interes pentru poziția de lider al NATO la un eveniment organizat de Politico în noiembrie. Totuși, oficialii NATO indică faptul că ea nu concurează pentru acest post, întrucât nu și-a anunțat formal candidatura. Situația este similară în cazul ministrului de externe leton, Krisjanis Karins, care a inițiat un turneu media anul trecut pentru a evalua situația.
Poziționarea lui Rutte ca favorit pentru funcția de secretar general al NATO îl aduce într-o potențială confruntare cu Rusia, pe fondul consolidării alianței în fața agresiunii lui Vladimir Putin, la doi ani după începerea conflictului în Ucraina. În plus, o eventuală revenire a fostului președinte Donald Trump la conducerea SUA ar implica pentru liderul olandez și provocarea de a naviga prin scepticismul acestuia referitor la NATO și securitatea colectivă. Rutte a evitat să vorbească despre perspectiva de a prelua conducerea alianței la Conferința de Securitate de la München, de săptămâna trecută, menționând că a învățat din experiența sa din octombrie, când a lăsat să se înțeleagă că ar fi interesat de post.
„Am făcut greșeala în octombrie să vorbesc despre «s-ar putea să fiu interesat de acest rol» și apoi discuția a scăpat de sub control. Nu ar fi trebuit să fac asta, așa că am decis să nu mai vorbesc despre asta”, a spus el în timpul unei mici întâlniri cu presa.
Pentru Rutte, calea către conduere presupune mai mulți pași. Conform procedurilor NATO, alegerea secretarului general necesită un acord unanim, ceea ce înseamnă că Rutte trebuie să câștige susținerea tuturor celor 31 de state membre. Orice aspirant la această poziție trebuie să depășească reticențele Turciei și Ungariei, care au reprezentat obstacole semnificative în procesul de extindere a alianței. Se înțelege că Turcia solicită anumite garanții înainte de a îl susține pe Rutte, în vreme ce Ungaria are conflicte mai vechi cu premierul olandez.
Într-o apariție recentă la televiziunea din Olanda, generalul Onno Eichelsheim, liderul forțelor armate olandeze, a exprimat opinia că Mark Rutte are „șanse foarte mari” să fie ales în funcția de conducere a NATO.
Finanțarea apărării constituie o problemă esențială pentru alianță, cu statele membre încercând să îndeplinească ținta stabilită acum un deceniu de a aloca 2% din PIB pentru cheltuielile militare, un obiectiv fixat în urma primei invazii rusești în Ucraina în 2014. Anul acesta, 18 din cele 31 de națiuni NATO sunt pe cale să atingă pentru prima dată pragul de 2%, comparativ cu doar șapte țări anul anterior. Deși Olanda nu a îndeplinit încă acest obiectiv, se așteaptă să aloce 2% din PIB pentru apărare în cursul acestui an.
foto: Inquam Photos / Alex Nicodim
Comentarii