Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Comisia Europeană vrea să aloce 30 de milioane de euro fermierilor români. România are dreptul să oprească importurile din Ucraina doar pentru anumite produse


Comisia Europeană propune acordarea unei a doua tranşe de compensaţii pentru fermierii români, estimată la aproximativ 30 milioane de euro, a anunţat, miercuri, 3 mai, prim-ministrul Nicolae Ciucă. Totodată, oficialii europeni au  decis să activeze „clauza de salvgardare” pentru importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă provenite din Ucraina.

Mai exact, până la data de 5 iunie ac, România nu va primi importurile de produsele ucrainene menționate mai sus. După această dată, Comisia Europeană va stabili un alt plan de măsuri pentru importurile din Ucraina.

„Comisia a decis să activeze clauza de salvgardare pentru importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă provenite din Ucraina. Măsura va fi în vigoare până pe 5 iunie 2023, când va exista o nouă discuţie pentru o eventuală prelungire. Spre deosebire de alte ţări afectate, România a avut poziţia corectă şi nu a luat o decizie unilaterală, respectând atât normele şi regulile europene, cât şi interesele fermierilor români”,  a precizat premierul Ciucă.

Pentru celelalte tipuri de produse  ucrainene, care nu fac obiectul acestor noi reglementări, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) realizează controale pentru transporturile provenite din Ucraina la Posturile de Control la Frontieră/Puncte de Intrare şi la destinaţia finală (depozite de cereale, unităţi de procesare şi comercializare) a acestor produse. Aceste măsuri au fost luate după ce fermierii au protestat față de prețurile aplicate de Ucraina,  sub „nivelul” pieței. Ei s-au declarat afectați financiar din cauza faptului că multe dintre produsele agricole au ajuns în Europa, deși ar fi trebuit doar să le traniteze.

De ce sunt mai ieftine produsele din Ucraina și cum îi afectează pe fermierii din Europa

Reprezentanții fermierilor spun că nu se opun ajutorului oferit Ucrainei, ci doar vor ca ei să nu fie păgubiți prin concurența neloială. Prețurile produselor ucrainene au ajuns să fie mai mici decât cele europene, după ce Comisia Europeană a decis să nu le taxeze vamal, după declanșarea războiului de către Rusia.

Fermierii nu se opun sprijinul Ucrainei. Fermierii au cerut ca aceste cereale ucrainene să  nu mai fie descărcate și procesate pe teritoriul nostru, în dauna fermierilor noștri. Acestea ar fi trebuit să tranziteze România”, a precizat oficialul PRO AGRO, Cristian Gavrilă, pentru Mainews.

Sursă foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW