Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


Reguli și restricții pentru traficul feroviar, rutier și aerian. Anunțul făcut de ministrul Bode – VIDEO

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 19 mai 2020 Etichete: , , ,

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a prezentat, marți seară, o parte din regulile și restricțiile care se vor aplica traficului feroviar, rutier și aerian din România în perioada următoare.

 „La transportul de persoane am introdus restricții, prin ordonanțe militare. Ele au fost, din punctul meu de vedere, necesare și și-au dovedit rolul în contextul acestei epidemii, și au fost introduse gradual. Tot gradula, odată cu ieșirea din stare de urgență, am început să ridicăm aceste restricții și să comunicăm regulile, pe care pe de o parte trebuie să le respecte operatorii – operatorii de transport, pe toate modurile de transport – și pe de altă parte călătorii. Operatorii, cu excepția modului de transport rutier, unde transportul este 100% privat, sunt în cea mai mare parte coordonați în portofoliul ministerului nostru”, a declarat ministrul Transporturilor, la B1TV.

Lucian Bode a explicat că asigurarea mobilității bunurilor, persoanelor și mărfurilor este o condiție obligatorie pentru a aduce economia României la parametrii la care funcționa înainte de criză.

„Multe curse au fost deja reluate imediat după 15 mai, odată cu intrarea în starea de alertă. Vreau să spun de la început că, pentru noi, și e o chestiune foarte simplă, asigurarea mobilității bunurilor, mărfurilor și persoanelor este o condiție obligatorie ca să aducem economia la parametrii la care funcționa înainte de criză. Așadar, tot ceea ce facem este să asigurăm condițiile de mobilitate, atât pentru mărfuri, cât și pentru persoane. Sigur, pentru mărfuri nu au fost probleme nici în perioada de criză, pentru că am avut o înțelegere, au fost acele recomandări la nivelul Comisiei Europene, pe care le-au respectat toate statele membre. Acesta este un lucru foarte bun, pentru că am spus și repet, transportul de marfă este o linie vitală, pe care dacă nu o mențineam în funcțiune, economia nu mai funcționa”, a adăugat Bode.

Întrebat despre regulile privind deplasările pe cale ferată, ministrul Bode a spus: „Trebuie să știe că este obligatoriu să poarte o mască de protecție, trebuie să știe că în gară trebuie să respecte recomandările CFR Infrastructură, cu păstrarea distanței, cu locurile în care poate să se așeze, trebuie să știe că este foarte bine să își achiziționeze biletul de tren online. Dacă nu poate, la casele de bilete noi am organizat în așa fel vânzarea acestor bilete, astfel încât să se păstreze o distanță – o casă liberă, una funcțională. În tren, de asemenea, noi am spus că recomandăm să fie așezați pe locuri bine stabilite. Am încercat să marcăm, așa cum am făcut la metrou, cu o bulină verde locul în care se poate așeza, în funcție de clasă, de rezervarea pe care o alege. Dezinfectant, se asigură condiții de igienă. Până la urmă este o normalitate să fie igienizate toaletele, toate ușile de acces, elementele comune, cu care intră în contact călătorii”.

Referitor la transportul pe cale rutieră, Lucian Bode a declarat: „Și pentru acest mod de transport, transportul rutier, că vorbim despre transportul intrajudețean, interjudețean, transportul internațional, transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, noi am pus în transparență cu o săptămână înainte de 15 mai un set de reguli pe care le recomandăm să fie respectate. Aceste reguli au fost transmise și de către Institutul Național de Sănătate Publică, și de către Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor. Ele s-au regăsit în hotărârea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, în HG și în Legea nr. 55. Nimeni nu poate spune că nu a știut din timp care sunt regulile dacă vor să circule, spre exemplu, cu microbuzul. Dacă vrei să iei un mijloc de transport autobuz, trebuie să știi că purtarea măștii este obligatorie, operatorul, la urcare în autobuz sau microbuz, are obligația să asigure soluții dezinfectante. În cazul microbuzelor este interzis transportul în picioare. Pentru a păstra o distanță și la microbuz, și la autobuz între șofer și pasageri, ori se delimitează printr-un mijloc special, printr-un plexiglas, sau primele două scaune sunt lăsate libere. Dacă sunt autobuze cu două sau trei uși, accesul se face pe ușa din față, coborârea se face pe ușa din mijloc sau pe ușa din spate”.

sursa foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW