Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


Comisia Europeană, despre Legile Justiției: Este important să fie abordate preocupările de lungă durată din MCV

By Diochetanu Andreea , in Justitie Politic Stirile zilei , at 25 august 2022

Comisia Europeană a transmis, referitor la Legile Justiției adoptate miercuri de Guvern, că este important ca legile finale să abordeze preocupările de lungă durată ridicate în contextul Mecanismului de cooperare și de verificare (MCV), dar și să îndeplinească etapele convenite în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Comisia Europeană urmărește îndeaproape procesul în curs de desfășurare și rămâne în contact cu autoritățile române cu privire la proiectele de legi privind justiția care au fost adoptate acum de către guvern. Este important ca legile finale să abordeze preocupările de lungă durată ridicate în contextul MCV și să îndeplinească etapele convenite în cadrul PNRR”, a declarat pentru G4Media Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Oficialul european a amintit, totodată, declarația vicepreședintei Vera Jourova din timpul ultimei sale vizite în România: „Observăm o determinare politică și un impuls real pentru a avansa semnificativ în procesul de reformă”.

Context

Executivul a adoptat în ședința de miercuri, 24 august, pachetul de legi ale justiţiei. Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, la începutul ședinței, că procesul în care a fost elaborat pachetul reprezintă un exemplu de maturitate şi respnsabilitate pentru toate instituţiile implicate.

„Este un demers care s-a derulat pe parcursul ultimelor luni şi s-a concretizat într-o activitate cât se poate de consistentă. Ştim cu toţii dezbaterile din ultimii ani, care au generat atât opinii critice sau favorabile, cred că procesul în care s-a derulat elaborarea acestui pachet de legi reprezintă un exemplu de maturitate şi respnsabilitate pentru toate instituţiile implicate.

Cred că cel mai important de subliniat este faptul că, prin aceste legi, nu facem nimic altceva decât să asigurăm consolidarea independenţei justiţiei şi binenţeles garantarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor români”, a spus premierul.

El a amintit că adoptarea legilor este un obiectiv pe care România şi l-a asumat atât prin PNRR, dar şi prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).

Ulterior, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmis că odată ce vor fi adoptate și de Parlament va fi îndeplinit „principalul obiectiv” din Mecanismul de Cooperare și Verificare și a reiterat că cele trei proiecte sunt rezultatul unor serii de dezbateri cu toți actorii sistemului judiciar.

„Sunt instrumente legislative care vor întregi și moderniza cadrul legislativ adresat justiției. Judecătorii, procurorii, cetățenii merită un cadrul normativ modern, reformat. Am spus-o de foarte multe ori, consider că magistratura română nu este mai prejos de magistratura din celelalte state membre din UE, e nevoie să aducem cadrul legislativ la un nivel răspunzător”, a declarat Cătălin Predoiu, în briefingul susținut la finalul ședinței de Guvern.

Ministrul Justiției a răspuns criticilor venite din partea unor magistrați, menționând că cele trei proiecte vor fi „perfecționate” în Parlament.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW