Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Justiției: Judecătorii, procurorii, cetățenii merită un cadrul normativ modern. Sunt încrezător în dezbaterea parlamentară

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 24 august 2022

Guvernul a adoptat în ședința de miercuri, 24 august, cele trei proiecte ce vizează statutul magistraților, organizarea judiciară și statutul Consiliului Superior al Magistraturii. Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmis că odată ce vor fi adoptate și de Parlament va fi îndeplinit „principalul obiectiv” din Mecanismul de Cooperare și Verificare și a reiterat că cele trei proiecte sunt rezultatul unor serii de dezbateri cu toți actorii sistemului judiciar.

Sunt instrumente legislative care vor întregi și moderniza cadrul legislativ adresat justiției. Judecătorii, procurorii, cetățenii merită un cadrul normativ modern, reformat. Am spus-o de foarte multe ori, consider că magistratura română nu este mai prejos de magistratura din celelalte state membre din UE, e nevoie să aducem cadrul legislativ la un nivel răspunzător”, a declarat Cătălin Predoiu, în briefingul susținut la finalul ședinței de Guvern.

Ministrul Justiției a răspuns criticilor venite din partea unor magistrați, menționând că cele trei proiecte vor fi „perfecționate” în Parlament.

„Eu sunt încrezător în dezbaterea parlamentară, mergem deschiși către orice propuneri de îmbunătățire, văd constructiv acest demers și trebuie abordat cu calm, fără procese de intenție și fără teorii conspiraționiste(…)De principiu, resping categoric abordarea conform căreia în spatele unor soluții s-ar afla soluții malefice sau de subminare a puterii parchetelor”, a precizat oficialul.

Totodată, Predoiu a respins acuzațiile potrivit cărora proiectele legilor justiției ar modifica obligativitatea deciziilor Curții Constituționale și ar afecta suveranitatea națională.

Confuzia nu există dacă citim textele, niciun text nu înfrânge textul constituțional. Deciziile CCR rămân obligatorii pentru fiecare(…)Deplasarea făcută către un alt subiect privind suveranitatea națională este absolut artificială, aceste legi nu vizează raporturile dintre România și Comisia Europeană(…)Deciziile rămân obligatorii, judecătorul trebuie să judece liber. Trebuie să cântărească, să armonizeze, să elimine ce nu se aplică și să își ia răspunderea unei decizii”, a mai explicat Cătălin Predoiu.

CITEȘTE ȘI: Proiectele noilor Legi ale justiției, criticate de magistrați / Cum explică ministrul Predoiu forma care a ajuns pe masa CSM

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW