Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Președintele Iohannis și premierul Ciucă, discuții cu vicepreședinta Comisiei Europene despre MCV UPDATE

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 27 iunie 2022

UPDATE Și Premierul Nicolae Ciucă a avut o întrevedere cu Věra Jourová, vicepreședinta Comisiei Europene responsabilă pentru valori și transparență. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat asupra măsurilor menite să răspundă recomandărilor sub Mecanismul de Cooperare și de Verificare (MCV), a implementării Planului Național de Redresare și Reziliență, dar și asupra situației din Ucraina și sprijinului multidimensional acordat de România.

„Părțile au salutat progresul în implementarea recomandărilor Comisiei Europene sub MCV, recunoscând existența unui moment bun pentru avansarea reformelor. Vicepreședinta Jourová a mulțumit pentru angajamentul autorităților și cetățenilor români în gestionarea refugiaților ucraineni. De asemenea, a recunoscut rolul important al României în facilitarea tranzitului cerealelor din Ucraina.

Premierul Ciucă a exprimat angajamentul politic pentru asigurarea durabilității reformelor în justiție și garantarea independenței magistraților. A amintit că poziția Guvernului României este clară în ceea ce privește principiul supremației dreptului Uniunii Europene și rămâne angajat pentru respectarea acestuia, în limitele care îi sunt conferite de cadrul constituțional. Și a exprimat speranța că monitorizarea respectării statului de drept în România se va face, în curând, doar prin mecanismul UE privind statul de drept, ca și în celelalte state membre ale Uniunii.

De asemenea, șeful Guvernului a prezentat angajamentul multidimensional al României în sprijinul Ucrainei, amintind cu precădere măsurile adoptate pentru asistarea și integrarea refugiaților, dar și pentru facilitarea exporturilor de cereale”, arată sursa citată.

Știrea inițială

Președintele Klaus Iohannis a primit-o luni, 27 iunie, la Palatul Cotroceni, pe Věra Jourová, vicepreședinta Comisiei Europene responsabilă pentru valori și transparență. Între altele, șeful statului a reiterat obiectivul țării noastre referitor la finalizarea, cât mai curând posibil, a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele a reiterat atașamentul profund pro-european al României și implicarea activă în procesul de aprofundare a Uniunii Europene, pe baza valorilor și principiilor comune, subliniind angajamentul politic pentru consolidarea statului de drept, reformele în domeniul justiției și lupta împotriva corupției.

„Evocând evoluțiile pozitive deja înregistrate, președintele Klaus Iohannis a exprimat încrederea că eforturile și rezultatele obținute de România în domeniul reformei justiției și luptei împotriva corupției vor fi reflectate pozitiv în cadrul raportului aferent mecanismului european privind statul de drept pentru anul 2022.

Totodată, președintele României a reiterat obiectivul țării noastre referitor la finalizarea, cât mai curând posibil, a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), pe baza evoluțiilor pozitive înregistrate de România, iar monitorizarea să continue exclusiv prin mecanismul Uniunii Europene privind statul de drept, aplicabil tuturor statelor membre”, arată Președinția.

Despre acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE Ucrainei și Republicii Moldova și perspectivei europene pentru Georgia, Iohannis a evocat necesitatea unui sprijin și a unui ghidaj corespunzător din partea Comisiei Europene pentru aceste state, în vederea îndeplinirii etapelor următoare.

În plus, Klaus Iohannis i-a prezentat vicepreședintei CE măsurile de sprijin ale României atât pentru Ucraina, cât și pentru refugiații ucraineni.

Foto: Administrația Prezidențială

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW