Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Comisia Europeană avertizează România: Noua lege a pensiilor are efecte negative/ Inflația continuă să crească

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 14 iunie 2019 Etichete: , ,

Comisia Europeană avertizează România cu privire la faptul că noua lege a pensiilor are efecte negative asupra țării.  Reprezentanta CE, Isabel Grilo, trage un semnal de alarmă și în ceea ce privește inflația de la noi din țară, care ar putea depăși limita stabilită de BNR. 

Efectele negative ale noii legi a pensiilor

Isabel Grilor crede că schimbările legislative în sistemul de pensii au crescut datoria publică a României.

„ Ordonanţele de urgenţă din anul 2018 şi din anul 2019 în care am văzut schimbări în care băncile vor fi impozitate. Acest tip de „du-te vino” din mediul legislativ şi administrativ nu este îmbucărător. Nu e un element pozitiv. La pensii vedem OUG din 2018 cu o serie de prevederi care au afectat negativ sectorul. Au putut determina anumite devieri. Vedem schimbări ale situaţiei privind cerinţele de capital pentru aceste fonduri de pensii. Comisia Europeană a încurajat mereu evoluţia şi dezvoltarea Pilonului II al sectorului de pensii pentru că ajută diversificarea beneficiilor de pensii. Aceste modificări au dus la creşterea datoriei publice”, a declarat Isabel Grilo, şef de unitate la Direcţia Generală pentru Afaceri Economice şi Financiare, Comisia Europeană, citată de Mediafax.

Potrivit lui Isabel Grilo, noua lege a pensiilor “a introdus o serie de modificări în sistem şi credem că acestea creează un pericol privind sustenabilitatea sistemului public de pensii, primul pilon, din cauza unei creşteri necontrolate a cheltuielilor, dacă simultan nu vor creşte şi veniturile în sistemul de pensii”.

Inflația continuă să crească

Inflația din România va continua să crească, iar valoarea acesteia va depăși cota stabilită de Banca Națională a României, potrivit estimărilor oficialului CE.

„ Un element care este o sursă de procupare, de îngrijorare, este presiunea inflaţionistă care se acumulează şi poate aţi şi simţit-o direct. Inflaţia a crescut şi urmează să crească în continuare, probabil va depăşi limita superioară stabilită de BNR ca ţintă fixată. (…) Regulile fiscale în cazul României apar în Legea responsabilităţii fiscale şi stabileşte o serie de reguli care din păcate nu s-au aplicat încă din 2016. În România există o serie de reguli care au fost ignorate sau pur şi simplu ocolite. Este o preocupare, ele există cu un motiv”, a mai declarat aceasta.

„Şi inflaţia de bază a crescut, ceea ce înseamnă că există motive de îngrijorare şi trebuie să ne gândim la măsuri pentru a limita această evoluţie a inflaţiei. Acestea sunt motivele pentru care suntem îngrijoraţi de opţiunile fiscale ale României, vedem creşteri ale deficitului fiscal, observăm o creştere a deficitului contului curent”, spune oficialul european.

sursa foto: INQUAM/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW