Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


Se strânge lațul în jurul Booking și Airbnb. Reguli mai stricte la nivelul UE

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 8 ianuarie 2024

Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene asupra unui nou set de reguli ce vizează platformele de închiriere a locuințelor pe termen scurt, precum Booking, Airbnb și Expedia.

Piața închirierilor pe termen scurt s-a extins rapid în ultimii ani. Deși gama variată de soluții de cazare, ce cuprinde proprietăți private închiriate drept case de oaspeți, poate avea un efect pozitiv asupra turismului, creșterea sa exponențială a cauzat unele probleme.

Comunitățile locale au fost afectate negativ de lipsa de spații locative disponibile în destinațiile turistice populare, creșterea chiriilor și impactul global asupra confortului de locuire în anumite zone. Un total de 547 milioane de nopți au fost rezervate în UE în 2022 prin intermediul a patru mari platforme online (Airbnb, Booking, Expedia Group și Tripadvisor), ceea ce înseamnă peste 1,5 milioane de oaspeți pe noapte au folosit cazări pe termen scurt.

Cel mai ridicat număr de oaspeți din 2022 a fost înregistrat în Paris (13,5 milioane de oaspeți), urmat de Barcelona și Lisabona cu peste 8,5 milioane de oaspeți fiecare și Roma cu peste opt milioane de oaspeți. Ca răspuns la numărul în creștere de închirieri pe termen scurt, mai multe orașe și regiuni au introdus reguli de limitare a accesului la servicii de închiriere pe termen scurt.

547 milioane de nopți, rezervate în UE în 2022 prin intermediul a patru platforme online

Lipsa transparenței în privința operațiunilor de închiriere pe termen scurt îngreunează munca autorităților de monitorizare și reglementare eficientă a acestor servicii. Instituțiile publice întâmpină dificultăți în a se asigura că unitățile închiriate pe termen scurt sunt conforme cu reglementările locale și cu standardele de siguranță din cauza informațiilor insuficiente. La rândul lor, unele autorități locale fac față cu greu creșterii rapide a închirierilor pe termen scurt care pot transforma zone rezidențiale și pune presiune suplimentară asupra serviciilor publice cum este colectarea deșeurilor.

În noiembrie 2022 Comisia Europeană a înaintat o propunere pentru a avea mai multă transparență în domeniul închirierilor de locuințe pe termen scurt și pentru a sprijini autoritățile publice să promoveze un turism sustenabil.

Parlamentul și Consiliul au ajuns la un acord asupra propunerii în noiembrie 2023. Măsurile adoptate includ:

 1. Înregistrarea gazdelor: acordul stabilește o procedură simplă de înregistrare online a proprietăților scoase la închiriat pe termen scurt în țările UE unde este necesar. După completarea acestei proceduri, gazdele vor primi un număr de înregistrare care le va permite să-și închirieze proprietatea. Acest lucru va facilita identificarea gazdelor și verificarea informațiilor acestora de către autorități.
 2. Mai multă siguranță pentru utilizatori: platformele online vor trebui să verifice acuratețea informațiilor oferite de către proprietari și vor trebui să realizeze și verificări aleatorii. Autoritățile vor putea să blocheze înregistrarea, să elimine proprietățile neconforme sau să impună amenzi platformelor dacă este necesar.
 3. Schimbul de date: pentru a primi date de la platforme privind activitatea gazdelor, statele UE vor înființa un portal unic digital pentru asistarea autorităților în a înțelege mai bine activitățile de închiriere și a îmbunătăți turismul. Totuși, microplatformele și platformele mici cu o medie de până la 4.250 de anunțuri va fi instituit un sistem simplificat de partajare a datelor.

„Până acum platformele de închiriere nu ofereau date, îngreunând aplicarea regulilor orașului. Această nouă reglementare schimbă lucrurile, oferind mai mult control orașelor.”, a declarat Kim van Sparrentak (Grupul Verzilor/ALE, Olanda), eurodeputata responsabilă de trecerea acestui dosar prin Parlament.

Pentru a intra în vigoare, acordul provizoriu trebuie să fie adoptat de Consiliu și de Parlament. După aceea, țările UE vor avea la dispoziție 2 ani pentru a-l pune în aplicare.

Comisia pentru piața internă a Parlamentului European va vota asupra acordului provizoriu în ianuarie 2024.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW