Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cod galben de temperaturi deosebit de ridicate, în mai multe zone ale țării/ Cod portocaliu de caniculă în 5 judeţe

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 4 septembrie 2024 Etichete: , ,

Meteorologii au anunțat că, miercuri, avertizarea de Cod galben rămâne în vigoare pentru zonele din Maramureș, nordul Crișanei, mare parte din Transilvania, nordul și estul Olteniei și jumătatea vestică a Munteniei, din cauza temperaturilor extrem de ridicate pentru această perioadă. În același timp, județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj sunt sub Cod portocaliu, cu temperaturi ce vor atinge între 35 și 37 de grade Celsius. Joi, opt județe din vestul și sudul țării vor rămâne sub avertizarea Cod galben. În București, se preconizează un disconfort termic crescut, cu temperaturi între 32 și 33 de grade.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben pentru miercuri, referitoare la temperaturi ridicate, posibile condiții de caniculă și disconfort termic accentuat, în județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Sibiu, Alba, Hunedoara, Cluj, Sălaj, Bihor, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Ilfov, Giurgiu, Teleorman și municipiul București.

În Maramureș, nordul Crișanei, mare parte din Transilvania, nordul și estul Olteniei și jumătatea vestică a Munteniei, temperaturile vor rămâne extrem de ridicate. În aceste zone, local se vor resimți efecte de caniculă și disconfort termic accentuat, cu temperaturi maxime de 32…35 de grade. În județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, unde se află avertizarea Cod portocaliu, canicula va fi persistentă, iar disconfortul termic va fi sever, cu indice temperatură-umezeală (ITU) atingând pragul critic de 80 de unități. Aici, temperaturile maxime vor fi între 35 și 37 de grade, iar minimele între 18 și 22 de grade.

Pentru joi, meteorologii au emis o nouă avertizare Cod galben pentru temperaturi ridicate și disconfort termic în județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman. În București, vremea va fi în continuare călduroasă, cu disconfort termic accentuat de miercuri de la ora 10:00 până joi la ora 09:00. Cerul va fi variabil, iar vântul va avea intensificări moderate, cu rafale de până la 35…40 km/h. Temperaturile maxime vor varia între 32 și 33 de grade, iar cele minime între 16 și 18 grade.

În perioada de joi dimineață până vineri dimineață, vremea va continua să fie călduroasă. Cerul va fi variabil, cu posibilitatea unor înnorări trecătoare după-amiaza și seara. Vântul va sufla slab până moderat, iar temperatura maximă se va încadra între 30 și 32 de grade, cu minime de 16…17 grade.

foto: pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW