Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

CNCD: Interzicerea accesului elevilor cu febră la examene este discriminare indirectă / Soluțiile propuse de Avocatul Poporului

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 11 iunie 2020 Etichete: , , , , , , ,

Elevii care au o temperatură corporală ce depășește 37,3 grade Celsius în ziua examenelor naționale vor participa la o a doua sesiune special organizată, asta prevede Ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii. Conform Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), acest amendament din ordin reprezintă o „discriminare indirectă”.

Punctul de vedere al CNCD a venit la sesizarea Avocatului Poporului și a fost adoptat cu majoritatea de voturi (șase voturi pentru şi un vot împotrivă).

Conform CNCD, „sunt discriminatorii (…) prevederile, criteriile sau practicile aparent neutre care dezavantajează anumite persoane, pe baza criteriilor prevăzute la alin. (1), faţă de alte persoane, în afara cazului în care aceste prevederi, criterii sau practici sunt justificate obiectiv de un scop legitim, iar metodele de atingere a acelui scop sunt adecvate şi necesare”.

Colegiul director al CNCD consideră că aceastp măsura nu este adecvată şi necesară din mai multe considerente: “nu există o cercetare medicală care să dovedească faptul că o persoană care are temperatura corpului de 37,3 grade Celsius este purtătoare de SARS-CoV-2, totodată, este de aceeaşi notorietate faptul că purtătorii acestui virus pot avea temperatura corporală în parametri normali, din acest motiv ei fiind numiţi asimptomatici; există o serie de factori care nu sunt de natură medicală ce generează o creştere a temperaturii corporale peste pragul de 37,3 grade Celsius”.

CNCD își motivează punctul de vedere prin faptul că temperatura corporală reprezintă doar un indiciu şi nu constituie o certitudine medicală a existenţei infecţiei SARS-CoV-2.

Colegiul director al CNCD a mai constatat că “măsura nu este necesară şi proporţională cu scopul legitim urmărit. Soluţia care să asigure atât atingerea scopului urmărit, cât şi eliminarea efectelor discriminatorii ar putea fi asigurarea unor săli în care elevii a căror temperatură corporală depăşeşte 37,3 grade Celsius să susţină examenele”.

Conform sursei citate, interzicerea accesului elevilor care au un anumit nivel al temperaturii corporale la examenele naţionale din 2020 are ca efect „încălcarea exercitării dreptului la educaţie, în condiţii de egalitate”.

„Mai mult, se pune următoarea întrebare: ce se întâmplă dacă elevii care se prezintă la sesiunile secundare sunt măsuraţi cu o temperatură corporală peste limita stabilită?”, se arată în punctul de vedere al CNCD.

Avocatul Poporului: Elevii care ar avea temperatura mai mare decât standardul normal să fie puși în altă încăpere

Avocatul Poporului spune că elevii care prezintă temperatură ar putea fi repartizați într-o sală specială, astfel încât să nu rateze examenul.

„Mi se pare un punct de vedere foarte bine argumentat, dânşii consideră că ne-am afla în faţa unui caz de discriminare indirectă, deci o discriminare care nu este dorită, nu este intenţionată, dar se produce, având în vedere felul în care se desfăşoară lucrurile (…). Văd ca la final CNCD face chiar şi o recomandare Ministerului Educaţiei, să revină asupra acelui ordin şi să găsească o altă formulă prin care toţi elevii să poată să participe la aceste examene şi de evaluare naţională şi de bacalaureat în condiţii de egalitate şi am observat că sugestia dată de ei coincide de fapt cu un lucru pe care şi eu l-am spus în alte interviuri – se poate gândi la o încăpere în care să fie puşi cei care ar avea temperatura mai mare decât standardul normal.(…)Fie că un profesor care ar merge acolo ar fi echipat cu toate cele necesare, mai sunt şi camerele de supraveghere, deci, dacă există dorinţa de a rezolva în favoarea elevilor şi în favoarea unui tratament nediscriminatoriu, sunt convinsă că se găsesc modalităţi”, a declarat Avocatul Poporului, Renate Weber, joi, pentru Agerpres.

Avocatul Poporului a anunțat că va formula o recomandare către Ministerul Educaţiei prin care va cere găsirea unei soluţii.

„Noi altceva nu putem decât (să formulăm – n.r.) o recomandare, aşa cum prevede legea şi o vom face într-un mod (…) oficial, formal, mâine cu siguranţă, în care să solicităm găsirea unei soluţii prin care toţi aceşti copii, inclusiv cei care ar fi găsiţi cu temperaturi de peste 37,3 grade Celsius, să poată să participe la susţinerea acestor examene acum, odată cu colegii lor”,
a adăugat Renate Weber.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW