Thursday, June 20, 2024
Jurnalism corect


Biden îl apără pe Netanyahu: Războiul din Gaza nu este un genocid

By Florea Eva , in Război în Orientul Mijlociu Stirile zilei , at 21 mai 2024

Președintele SUA, Joe Biden, a afirmat, luni, în cadrul unui eveniment organizat la Casa Albă cu ocazia Lunii moştenirii evreilor americani, că ceea ce se întâmplă în Gaza nu poate fi considerat un genocid.

În același timp, Biden a criticat procurorul Curții Penale Internaționale pentru cererea „scandaloasă” de a emite un mandat de arestare împotriva liderilor israelieni.

Președintele Joe Biden a declarat că respinge încercarea procurorului Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, de a emite mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și ministrul israelian al apărării. În același timp, Khan a cerut și arestarea unor lideri de top ai Hamas, inclusiv a liderului grupării militante palestiniene din Gaza, Yahya Sinwar, și a șefului politic Ismail Haniyeh.

„În baza elementelor de probă culese şi examinate de către biroul meu, am motive rezonabile să cred că Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, şi Yoav Gallant, ministrul Apărării al Israelului, poartă responsabilitatea penală a unor crime de război şi unor crime împotriva umanităţii compise pe teritoriul Palestinei (în Fâşia Gaza) începând cel puţin de la 8 octombrie 2023”, a anunţat într-un comunicat procurorul CPI, cu sediul la Haga.

Dacă judecătorii CPI decid să emită un mandat de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu, oricare dintre cele 124 de state membre ale CPI ar fi obligate să-l aresteze dacă acesta ar intra pe teritoriul lor. Totuși, Curtea nu are propria forță de poliție pentru a executa aceste mandate și se bazează pe cooperarea statelor membre pentru a le pune în aplicare.

Președintele american Joe Biden a afirmat că nu există nicio echivalență între Israel și Hamas, indiferent de ce ar putea implica aceste mandate de arestare.

Biden a promis un sprijin „de fier” pentru Israel, adăugând că „suntem alături de Israel pentru a-l elimina pe Sinwar şi pe restul măcelarilor din Hamas”.

 

Foto: Inquam Photos / George Călin

 

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW