Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

CNAIR plănuiește să echipeze autostrăzile A1, A2, A3 și DN1 cu sisteme de monitorizare video. Investiția estimată se ridică la 220 milioane de lei, fără TVA

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 6 septembrie 2024 Etichete: , , ,

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat planuri de instalare a camerelor de supraveghere pe autostrăzile A1, A2, A3 și pe Drumul Național 1, cu o investiție estimată la 220 de milioane de lei, fără TVA. Aceste dispozitive vor permite monitorizarea vitezei șoferilor, dar vor contribui și la identificarea altor incidente rutiere.

”Avem un pachet, practic, de trei contracte care au ca obiectiv dotarea cu sisteme ITS – sisteme inteligente de transport, a autostrăzilor existente, mă refer aici la A1, A2, A3, precum şi DN 1, dotare, pe de o parte, şi modernizarea, upgrade-ul celor care sunt existente în momentul de faţă. Avem o valoare estimată pentru cele trei contracte de aproximativ 220 de milioane de lei fără TVA. Acest sistem va face parte din viitorul sistem e-SIGUR. Camerele sunt în jur de 250 pe acest contract expres, din care şase camere radar, iar restul sunt pentru depistarea incidentelor şi pentru protejarea spaţiilor de servicii. Sistemul va fi gestionat de CNAIR împreună cu Poliţia Rutieră. Informaţiile pe ce înseamnă viteze depăşite vor ajunge la Poliţia Rutieră”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, directorul general al CNAIR, Cristian Pistol.

El a fost întrebat ce firme au câştigat aceste licitaţii.

”Avem mai multe contracte care au ca obiect camerele video. Ştiu că o licitaţie a fost câştigată de Vodafone, altă licitaţie a fost câştigată de Electra”, a afirmat Cristian Pistol.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a fost întrebat în cadrul aceleiași conferințe de presă dacă aceste camere ar putea afecta confidențialitatea șoferilor și cum vor asigura autoritățile respectarea normelor legale.

”Nu cred că se vor face lucruri neconforme, ştiu acest lucru. Nu inventăm apa caldă. Peste tot în Europa există sistem de acest tip de monitorizare. Mai ales din zona asta s-a circulat mult înspre Vest, în Ungaria, în Austria, peste tot există acest sistem. Eu am păţit-o. Îţi vine acasă amenda dacă treci de 130”, a declarat Grindeanu.

El a subliniat că în țările din Vestul Europei, un astfel de sistem de supraveghere, alături de infrastructura rutieră bine dezvoltată, a dus la o scădere semnificativă a numărului de accidente, comparativ cu situația din România.

foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW