Friday, December 2, 2022
Jurnalism corect


Sesizarea PSD la CCR privind desemnarea lui Orban ca premier va fi depusă luni/ Ciolacu: E o mascaradă

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 9 februarie 2020 Etichete: , , ,

Partidul Social Democrat va depune, luni, o sesizare la Curtea Constituțională privind desemnarea, pentru a doua oară,  a lui Ludovic Orban în funcția de premier de către președintele Klaus Iohannis.

„Va fi depusă cu certitudine mâine (sesizarea către CCR – n.r.). Un singur lucru o să invoc astăzi din această sesizare: domnul Orban este prim-ministrul desemnat din nou, el fiind prim-ministrul interimar, sau demis, a rămas interimar. Vă rog frumos să îmi spuneţi dumneavoastră ce forţă politică sau ce parlamentar a anunţat că va vota cu domnul Orban în Parlament? E o mascaradă. În aceeaşi şedinţă l-au propus prim-ministru să fie desemnat de către preşedintele României domnul Orban şi în aceeaşi şedinţă au hotărât, prin vot politic, că nu o să-l voteze. Să îmi explice şi mie cum văd ei această interpretare constituţională şi mai ales cum poţi să desemnezi o persoană pe care nimeni până acum nu a spus că o s-o voteze. Presupun că CCR o să ne lămurească”, a afirmat duminică Ciolacu, într-o conferinţă de presă, la finalul Conferinţei extraordinare a PSD Bucureşti.

Marcel Ciolacu a explicat că acest subiect va fi discutat, luni, în Comitetul Executiv Național al PSD.

Întrebat dacă parlamentarii PSD vor boicota ședința în care va fi supus votului guvernul Orban, Ciolacu a menționat:

 „Dacă depunem sesizare, ca să fim consecvenţi, ar trebui să aşteptăm totuşi răspunsul, să vedem dacă este constituţional sau cineva a declanşat un conflict de natură juridică constituţională”.

În urma consultărilor de la Palatul Cotroceni la care au participat reprezentanții tuturor partidelor parlamentare, președintele României, Klaus Iohannis a anunțat că persoana desemnată să formeze o nouă echipă guvernamentală este premierul demis, Ludovic Orban.

„Am terminat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare. Să recapitulăm. Avem un Guvern liberal care a venit cu o agendă reformatoare, a dorit să repare greșelile care au fost făcute de Guvernele PSD-iste. Pe de altă parte avem un PSD care se opune acestor schimbări. Doar ultimul exemplu este elocvent. PNL, prin Guvernul Orban a vrut să aducă îmbunătățiri legislației electorale. A vrut să introducă alegerea primarilor în 2 tururi. PSD nu a vrut, a depus moțiune, ieri a trecut, azi au fost consultări. (…) Întoarcerea la electorat este soluția corectă, care satisface nevoia de democrație. Mai simplu, întoarcerea la electorat înseamnă alegerile anticipate. E prima mea opțiune. Am prezentat partidelor această opțiune. Au fost de părere că este bine, unii sunt de părere că trebuie să se mai consulte în partid. Acest lucru sper să se întâmple foarte repede. Până atunci putem face următorul pas. Desemnarea unei persoane să formeze un nou Guvern. După consultări, îl desemnez pe Ludovic Orban să formeze un nou Guvern și să se prezinte în Parlament”, a declarat Klaus Iohannis.

Conform procedurii, Ludovic Orban are termen 10 zile să formeze un nou cabinet de miniștri și să meargă în fața Parlamentului pentru a primi votul de încredere. Liberalii au anunțat deja că actuala formulă guvernamentală nu se va schimba.

Guvernul Orban a fost învestit, în noiembrie 2019, cu 240 de voturi și a fost demis, în februarie 2020, cu 261 de voturi.

Inquam Photos / Octv Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW