Claudiu Năsui propune o lege prin care CNSAS ar trebui să arate legăturile de rudenie ale persoanelor ce ocupă funcții publice cu foștii lucrători ai Securității
Claudiu Năsui, ministru al economiei, a inițiat un proiect de lege pentru crearea unui registrului al foștilor lucrători ai Securității și legăturilor de rudenie ale persoanelor care ocupă demnități sau funcții publice cu aceștia. Istoricii critică inițiativa, susținând că nu este normal ca păcatele foștilor securiști să fie extinse și către rudele acestora.
Proiectul de lege poate fi consultat aici
„Aveți un îndemn la un moment dat. Ziceți acolo: fără securiști în funcții publice. Mie chiar îmi place sloganul acesta și vreau să nu rămână o vorbă goală. Stimați colegi din PSD, haideți să eliminăm securiștii și copiii securiștilor din politica din România. Să nu rămână acest slogan doar un îndemn. Am depus azi un proiect de lege, tocmai ca să nu rămână inițiativa dumneavoastră vidă de sens. Sunt sigur că o să vă placă proiectul de lege și dacă chiar credeți ce ați semnat în moțiune, îl veți și vota”, a susținut Claudiu Năsui, în timpul dezbaterii moțiunii simple inițiate de PSD împotriva sa.
Năsui: Haideți să vedem cine sunt fiii și fiicele Securității din politică
„Haideți să vedem dacă veți vota această lege. Ce face această lege? Face un registru public al tuturor securiștilor de la momentul decembrie 1989 și nu doar atât, dar obligă CNSAS-ul să arate și legăturile de rudenie până la gradul trei cu aceștia. Haideți să vedem cine sunt fiii și fiicele Securității din politică. Nu mai poate fi invocată nicio problemă de siguranță națională sau de secret de stat pentru că oamenii aceia existau acum 31 de ani, nu mai sunt nici spioni sub acoperire sau altceva de genul acesta. M-am interesat și de constituțion, nu e nicio problemă pentru că e doar o informație despre legături de rudenie care există și acum în legi, și anume legi care au incidență pe declarațiile de avere și de interese. Haideți să vedem cine este ipocrit și cine votează această lege. Ați scris în moțiune ‘fără securiști în funcții publice’, ar trebui să o susțineți, voi vedea ce faceți la vot. Pentru mine, transparența este un mijloc de a combate minciuna. Haideți să combatem minciuna prin transparență”, a susținut Năsui.
Istoricii consideră aberantă inițiativa lui Năsui
Proiectul de lege inițiat de Claudiu Năsui este aspru criticat de istorici. Mădălin Hodor, cercetător CNSAS, compară ideea lui ministrului politicile din perioada comunistă, în care rudele „dușmanilor poporului” sufereau repercusiuni.
„Ideea extinderii oprobiului(căci ce alta consecință legală aveți în vedere, din moment ce nici o astfel de idee nu va trece de filtrele constituționale?) asupra membrilor familiei este atât de ieșită in decor, încât nu știu cu ce sa încep. Cu legislația internațională? Sunteți pregătit domnule Năsui și al dumneavoastră Minister de Finanțe să plătiți milioanele de euro despăgubiri pentru așa flagrantă încălcare a celor mai elementare drepturi ale omului? Așa ceva a existat in Romania într-o singură perioada istorică: în comunism. Doriți, domnia voastră, colegii și susținătorii veseli (ca sa nu ii numesc altfel) ai acestei ‘inițiative’ sa va inspirați din practicile respective? Nici măcar comuniștii nu au îndrăznit sa dea o lege explicită, ci au acționat prin legiferare secretă sau pe ‘cale naturala’. De exemplu, ‘confiscarea integrală a averii’ unui ‘dușman al poporului’ afecta inevitabil si membrii familiei cum poate va imaginați. Deportarea la fel. Antecedentele politice sau detenția atârnau greu la dosarul urmașilor. Unii nu au putut sa își construiască viața din pricina ca părinții se făcuseră vinovați de diverse delicte considerate ‘împotriva regimului’. Altora li s-a terminat viața brusc doar pentru ca s-au născut în familia greșită. Dar bănuiesc că știți deja asta. Doar ca nu va interesează. Sunteți doar politician. Atât”, a explicat Mădălin Hodor.
O opinie similară are și Mihai Demetriade, cercetător CNSAS. Istoricul compară ideea lui Claudiu Năsui cu cele practicate în URSS prin care vinovăția era extinsă către rude.
„Sunt multe probleme de discutat aici, dar cea mai exasperantă este extinderea vinovăției la rude. Exact asta au făcut oamenii lui Stalin, în URSS sau RPR/RSR, asocierea culpei prin gradul de rudenie. Sugestia era că vinovăția se transmite în mod natural, prin sânge. Dacă ești „pui de chiabur” n-ai nici o șansă în România populară.
Securitatea avea, în anii 80, când membri partidelor politice istorice se cam stinseseră, în pușcării sau biologic, problema „descendenți ai foștilor membri PNȚ, PNL, PSDR”, vizând taman copii sau nepoții foștilor ‘dușmani ai poporului’”, a explicat Mihai Demetriade.
CITEȘTE ȘI: Cum greșelile tatălui cad pe umerii fiului – cazul Alexandru Rafila
Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
Comentarii
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: mainnews.ro/claudiu-nasui-propune-o-lege-prin-care-cnsas-ar-trebui-sa-arate-legaturile-de-rudenie-ale-persoanelor-ce-ocupa-functii-publice-cu-fostii-lucratori-ai-securitatii/ […]
… [Trackback]
[…] Information to that Topic: mainnews.ro/claudiu-nasui-propune-o-lege-prin-care-cnsas-ar-trebui-sa-arate-legaturile-de-rudenie-ale-persoanelor-ce-ocupa-functii-publice-cu-fostii-lucratori-ai-securitatii/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here on that Topic: mainnews.ro/claudiu-nasui-propune-o-lege-prin-care-cnsas-ar-trebui-sa-arate-legaturile-de-rudenie-ale-persoanelor-ce-ocupa-functii-publice-cu-fostii-lucratori-ai-securitatii/ […]