Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Serialul pierderii unui interlop, în cinci episoade scurte | Cum a scăpat justiția un contrabandist dat în urmărire care s-a mai și predat

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 27 iulie 2021 Etichete: , , ,

Cosmin Mladin, considerat unul dintre capii rețelei de contrabandă cu țigări din Arad, a fugit a doua oară de anchetatori și a fost dat în urmărire, după cum Main News a scris aici. Nu ar fi prima dată când un individ vizat într-un dosar DIICOT reușește să fugă. Doar că Mladin se distinge de ceilalți: deși era căutat (sau, spun unele surse, filat), a venit chiar el la propriul proces de arestare în lipsă (!). Dar a fost lăsat să plece acasă, pentru că instanța și-a amânat decizia de vineri… până luni. Luni l-a arestat în lipsă (!). Dar ia-l de unde nu (mai) e.

Episodul 1 – Perchezițiile

La mijlocul lunii iulie, mascații au descins în 157 de adrese din Arad, Alba, Bihor, Cluj, Caraş-Severin, Gorj, Timiş şi a municipiului Bucureşti. Acuzațiile sunt de contrabandă cu țigări.

Au reținut, atunci, 23 de persoane, cu toate că vizau 25. Doi indivizi, Cosmin Mladin și Daniel Copil, au fugit înainte de percheziții și chiar au existat speculații că ar fi fost informați cu privire la descinderi.

CITEȘTE ȘI: Stat fără putere sau fără voință?

Episodul 2 – Căutările / Filajul

Nefiind găsiți, oamenii legii au început căutările celor doi.

Unele surse apropiate cazului susțin, însă, că cei doi ar fi fost filați vreme de mai multe zile, pentru a le fi studiată activitatea (să vadă ce fac, mai clar).

Episodul 3 – Procesul arestării în lipsă dar cu prezență

Vineri, 23 iulie, ziua procesului arestării în lipsă a celor doi, Mladin și Copil au venit, fără să-i oblige nimeni, la Tribunalul București, instanța care urma să dea verdictul.

Deși au fost săltați vineri, instanța a amânat decizia arestării până luni, 26 iulie, motivând că se impune un răgaz pentru studierea dosarului. Surse judiciare au explicat, apoi, că amânarea a avut la bază inclusiv o solicitare depusă de un avocat. Anterior, acesta ceruse un termen pentru concluzii, pe care le-a prezentat pe ultima sută de metri. La fel de important este că instanța avea, mai spun sursele Main News, dosarul de marți, 20 iulie.

Episodul 4 – Chemarea la DIICOT și liberul „de weekend”

De la Tribunalul București, Mladin și Copil au ajuns, vineri, și la sediul DIICOT.

Sursele noastre spun că procurorii i-au informat cu privire la acuzațiile din dosar, după care i-au lăsat acasă.

Și asta pentru că, în lipsa unei decizii de la Tribunal și în condițiile în care deja a fost solicitată arestarea preventivă, procurorii nu au mai avut cum să îi rețină.

Episodul 5 – Arestarea

Luni, 26 iulie, așa cum a promis, instanța s-a pronunțat. Decizia a fost de arestare în lipsă, așa că au început imediat căutările celor doi. Copil a fost găsit rapid și arestat.

Cu Mladin, însă, altfel au stat lucrurile.

Polițiștii l-au căutat la mai multe adrese, însă nu l-au găsit. Așa că, având în față decizia de arestare (venită după weekend-ul în care cei doi au fost lăsați liberi după ce s-au predat deși erau deja căutați și au mai fugit!), l-au dat în urmărire (FOTO)

Cât de repede va fi prins contează, sigur, pentru dosarul în cauză. Problema rămâne, însă, din punctul de vedere al funcționării sistemului.

Va continua…

Foto DIICOT: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *