Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ciucă, despre eliminarea pragului pentru abuzul în serviciu: E cea mai bună opțiune

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 6 aprilie 2023 Etichete: , , , ,

Premierul Nicolae Ciucă susține că eliminarea pragului valoric  pentru abuzul în serviciu şi susţinerea proiectului de lege iniţiat de către Ministerul Justiţiei este cea mai bună opţiune, care se aliniază cerințelor europene pentru combaterea corupției. El susține că în partid s-a dezbătut foarte bine textul de lege al acestei infracțiuni, iar forma propusă de Guvern a părut cea mai bună opțiune.

Pragul pentru abuz în serviciu a fost stabilit prin proiectul aprobat la nivelul Guvernului. A fost o decizie pe care am luat-o şi susţinut-o şi am considerat că e cea mai bună opţiune pe care putem să o abordăm în continuare şi să susţinem proiectul iniţial. Eu am cerut ca proiectul pe care noi l-am înaintat să fie supus aprobării. Ştiţi bine că au exista discuţii legate de o decizie a CCR în care se solicita acel prag. Au fost discuţii şi vă pot confirma că la nivelul discuţiilor PNL a susţinut şi susţine în continuare ca toate problemele din Justiţie să fie rezolvate aşa cum ni le-am asumat. Lucru care de altfel s-a şi întâmplat. Toate proiectele pe Justiţie asumate la nivelul guvernării, inclusiv cele privind ridicarea MCV au fost derulate şi aplicate aşa cum au fost asumate”, a declarat premierul  și președintele PNL Nicolae Ciucă, la finalul şedinţei BPN al PNL de joi, 6 aprilie.

Totuși, PNL a susținut și pragul valoric de 9000 de lei pentru abuzul în serviciu

Nicolae Ciucă a recunoscut că PNL a dorit să supună aprobării pragul valoric de 9000 de lei, propunere lansată inițial de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. De altfel, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, menționa oentru Main News, că discuțiile din cadrul partidului s-au axat pe susținerea pragului valoric de 9000 de lei.  Ulterior, discuțiile din coaliție au luat altă întorsătură, astfel încât s-a renunțat definitiv la instituirea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu, chiar în timpul ședinței Comisiei Juridice de la Senat. Plenul Camerei Deputaţilor a votat, miercuri 5 aprilie, cu 191 voturi pentru, 66 împotrivă şi 12 abţineri, proiectul de lege de modificare a Codului Penal prin care se elimină pragul pentru abuzul în serviciu. Opoziția a anunțat că legea va fi atacată la Curtea Constituțională. Despre cum a decurs aprobarea proiectului de lege care aduce unele modificări ale Codului Penal, puteți citi aici.

 Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW