Sunday, June 23, 2024
Jurnalism corect


De ce s-a renunțat la pragul valoric al abuzului în serviciu. Laura Vicol: Am fost sunată de toți reprezentanții Guvernului

By Dragomir Georgiana , in Politic Stirile zilei , at 4 aprilie 2023 Etichete: , ,

Șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol,  a menționat că a fost „sunată de toți reprezentanții Guvernului” pentru a se renunța la amendamentele depuse de coaliție în ceea ce privește modificarea Codului Penal. Astfel, s-a renunțat la pragul valoric pentru abuzul în serviciu votat de Senat(n.r 250 000 de lei), urmând să se ia în calcul varianta Guvernului. 

Ministerul Justiției a propus, săptămâna trecută, pragul valoric de 9000 de lei, însă, forma inițială pentru modificarea acestuia nu făcea referire la nicio valoare. Inițial, coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR a menționat că susține varianta propusă de Predoiu. Câteva ore mai târziu, deputata PSD, Laura Vicol a transmis în timpul dezbaterii că se retrag toate amendamentele depuse, spre surprinderea și nemulțumirea USR.

„S-a considerat că forma venită de la Guvern este cea mai bună. Am fost sunată de absolut toţi reprezentanţii Guvernului care au solicitat să rămână în vigoare forma venită de la Guvern. PSD mereu ascultă de vocea societăţii civile”, a explicat Laura Vicol, după şedinţa Comisiei juridice a CamereI”, citată de news.ro. Decizia de revenire la forma Guvernului, care nu menționa niciun prag valoric, nu a părut cunoscută de purtătorul de cuvânt al PNL. Contactat de Main News, Ionuț Stroe, susține că „ultima discuție din PNL  la care a participat prevedea pragul valoric de 9000 de lei, dar în măsură să discute sunt cei care fac parte din Comisia Juridică”.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, nu a putut fi contactat până la publicarea acestei informații.

  Totodată, a  fost eliminată modificarea prin care erau eliminate probele pe baza interceptărilor SRI în cazurile de corupție. De asemenea deputații juriști au eliminat toate amendamentele făcute de colegii senatori, printre care și pragul de 250.000 de lei pus pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

USR, despre decizia coaliției de guvernare: Incompetență și ticăloșie

Deputatul USR, Stelian Ion, susține că această decizie a coaliției de guvernare este, de fapt, pentru a închide dosarele de abuz în serviciu, având în vedere că forma actuală a infracțiunii, fără prag valoric, a fost declarată neconstituțională. Main News a explicat decizia CCR aici.

Peste un timp, Curtea Constituţională va declara acest articol, pe care îl împing domnul Predoiu şi coaliţia Ciucă – Ciolacu, neconstituţional şi toate faptele şterse cu buretele, de parcă n-ar fi fost de ajuns că s-au închis mii de dosare în ultimii ani, mii de dosare de corupţie, de criminalitate organizată, toată aria de infracţionalitate cu miliarde de euro prejudicii. E vorba de ticăloşie şi e vorba de incompetenţă”, s-a exprimat Stelian Ion.

Comisia juridică a adoptat un raport prin care recomandă plenului Camerei Deputaților să voteze varianta Codurilor Penale propusă de Ministerul Justiției, fără nicio modificare. Votul final va fi mâine, 5 aprilie, în plenul Camerei Deputaților.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW