Circa 63.000 de vouchere sociale blocate. Beneficiarii aveau venituri mai mari de 1.500 de lei
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a blocat circa 63.000 de carduri sociale emise prin programul de ajutorare a populației „Sprijin pentru România” după ce s-a constatat că beneficiarii au cumulat venituri de peste 1.500 de lei, a anunțat luni, 19 septembrie, ministrul de resort, Marcel Boloș.
Ministrul Investițiilor a transmis că, împreună cu Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), face verificări înaintea virării oricărei tranșe.
„Sunt vreo 63.000 cărora le-am retras cardurile, ca urmare a cumulării veniturilor, a celor înregistrate la Fisc şi celor înregistrate din pensii. (…) La fiecare tranşă pe care o acordăm, lista de beneficiari este verificată împreună cu ANAF şi cei care cumulează venituri şi din alte surse şi depăşesc pragul de 1.500 de lei sunt eliminaţi. (…) Înainte de a acorda voucherele sociale, facem această verificare şi dacă mai sunt pe parcurs care realizează venituri, desigur că pe acestea le blocăm”, a declarat ministrul Investițiilor în cadrul unei declaraţii acordate presei la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.
La jumătatea lunii august, alte 10.000 de carduri au fost blocate pentru că beneficiarii le-au folosit pentru a cumpăra băuturi alcoolice şi tutun. Ministrul Marcel Boloş a precizat atunci că voucherele vor rămâne blocate până la introducerea celei de-a doua tranșe de bani.
Până acum, voucherele sociale au fost încărcate cu două tranșe a câte 250 de lei, la diferență de două luni. Programul ar trebui să continue până la sfârșitul anului.
Cine beneficiază de voucherele sociale
Beneficiază de voucherele sociale încărcate cu 250 de lei, odată la două luni, până la finalul anului, următoarele categorii de persoane:
a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii