Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ciolacu susține că independența României față de gazul rusesc este asigurată începând de anul viitor

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 19 aprilie 2022

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat marți, 19 aprilie, că Legea offshore ar putea fi adoptată de Parlament în 2-3 săptămâni. Președintele Camerei Deputaților a precizat ca aceasta va fi adoptată în procedură de urgență.

„O să o băgăm pe procedură de urgență. A intrat la prima Cameră sesizată, la Senat. Eu estimez în maximum două-trei săptămâni, în funcție de cât stă la Senat, va trece și merge către promulgare”, a declarat pentru RFI România Marcel Ciolacu.

Liderul social-democraților a menționat, totodată, că exploatările din Marea Neagră nu vor fi afectate de războiul din Ucraina.

„Dimpotrivă, este un semnal puternic că nu ne schimbăm viața în funcție de mofturile lui Putin (…). Nu cred că un stat trebuie să se lase impresionat de agresiunea unui dictator. Dimpotrivă, trebuie să arătăm că noi ne continuăm investițiile și dezvoltarea statului român, în pofida anumitor așa-zise amenințări din partea Rusiei”, a mai adăugat Ciolacu.

Întrebat dacă România va deveni independentă de gazul din Rusia anul viitor, liderul PSD a răspuns afirmativ.

„De gazul rusesc, categoric! Investiția de la Caragele și cu actuala investiție din Marea Neagră, fără această investiție care va fi până la sfârșitul anului 2026, România își va asigura consumul.

Eu mă refer la investiția de la Caragele și la actuala investiție care deja s-a finalizat, făcută de Black Sea Oil&Gas, care are o estimare de un miliard de metri cubi anual”, a mai completat președintele Camerei Deputaților.

Context

Legea offshore a fost depusă în Parlament vineri, 15 aprilie, după cum au anunțat Virgil Popescu, ministrul Energiei, premierul Nicolae Ciucă, dar și liderul PSD, Marcel Ciolacu.

„Gaze românești pentru români! Noua lege offshore a fost depusă astăzi la Parlament. Este foarte important că am reușit să avem susținerea unei majorități pentru o lege atât de importantă, care va fi adoptată în procedură de urgență.

Legea offshore a fost și este o prioritate pentru mine și colegii din PNL. În primul rând, prin modificările pe care le aducem la legea 256, aprobată în 2018, deblocăm investițiile și, astfel, asigurăm independența energetică a României și reducem dependența de gazul rusesc”, a precizat Popescu pe contul său de Facebook.

Conform ministrului liberal, 60% din venituri revin statului român, iar 40% investitorului. De asemenea, primele gaze din Marea Neagră vor ieși în a doua partea a acestui an.

Amintim, în context, că USR a anunțat că va depune amendamente la Legea offshore, pentru ca banii din exploatarea gazelor din Marea Neagră să ajungă în pensiile românilor prin Pilonul 2.

Despre această inițiativă, ministrul Muncii, Marius Budăi, a menționat luni, 18 aprilie, că nu agrează acest amendament.

„Eu nu agreez acel amendament, nu am citit argumentele lor, aştept să particip la discuţii, niciodată nu o să spun nu unei idei până nu am toate informaţiile şi vom vedea apoi şi decizia în coaliţie”, a punctat ministrul social-democrat.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *