Ciolacu se declară nemulțumit de excepțiile din Codul Fiscal, introduse tot de PSD
Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat vineri extrem de nemulțumit de excepțiile din Codul Fiscal, care adunate, spune el, ar cauza pierderi de 74 miliarde lei bugetului de stat, asta deși mare parte dintre acestea au fost introduse de Partidul Social Democrat.
În ultimii ani, în România au fost introduse zeci de excepții în Codul Fiscal. Aproximativ 1 milion de români angajați din sectoarele IT, construcții, cercetare și agricultură nu plătesc impozitul pe venit de 10%, în vreme ce o mulțime de bunuri și servicii beneficiază de cotă redusă de TVA – alimente, locuințe, medicamente, manualele școlare, servicii hoteliere, produse tradiționale, etc.
Pompierul piroman
Toate acestea ar aduce anual pierderi la bugetul de stat în valoare de 74 miliarde lei, susține premierul Marcel Ciolacu, care spune că și-ar dori renunțarea la o parte dintre ele, așa cum România și-a asumat în Planul Național de Redresare și Reziliență, asta deși PSD, în populismul său fără margini, a fost partidul care le-a introdus.
„PNRR prevede să începem să scoatem din excepții. Da, cred că în viitor vor trebui scoase anumite execepţii, asta nu înseamnă că din analiza noastră preliminară vom umbla la excepţiile din IT, în acest moment. Sunt excepţii de aproape 20 ani din câte ştiu eu şi au adus un lucru benefic, un hub important în România, această excepţie. Sunt excepţii la Codul Fiscal de aproximativ 74 miliarde. Este un lucru total anormal şi o recomandare venită de la toate organismele financiare internaţionale. Cu alte cuvinte, trebuie să revenim la un climat concurenţial egal în România. S-a terminat perioada excepţiilor peste excepţii”, a declarat Marcel Ciolacu.
Impozitul specific pentru Horeca, eliminat din acest an
Începând de anul acesta autoritățile au decis să renunțe la impozitul specific în sectorul Horeca – în funcție de suprafața de servire -, în acord cu măsurile asumate în PNRR, pentru a atrage mai mulți bani la buget, dar și la cota redusă de TVA – 9% – pentru băuturile nealcoolice care conțin adaos de zahăr, alți îndulcitori sau arome.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii