Sunday, July 5, 2020
Jurnalism corect


Ziua internațională a persoanelor dispărute. Peste 500 de copii dispăruți sunt în evidențele Poliției Române

By Andreea Traicu , in Stirile zilei , at 30 august 2019 Etichete: , ,

În 2010, Adunarea Naţiunilor Unite a decis declararea zilei de 30 august drept Ziua internaţională a persoanelor dispărute. Aceasta a fost marcată pentru prima dată în 2011. ONU a constatat creşterea fenomenului dispariţiilor forţate în diferite regiuni ale lumii care presupune arestarea, detenţia şi răpirea de persoane împotriva voinţei lor. 

Prin marcarea acestei zile, Organizaţia Naţiunilor Unite atrage atenţia, în special, asupra hărţuirii apărătorilor drepturilor omului, a rudelor victimelor, a martorilor şi a avocaţilor acestora. Susţine, de asemenea, necesitatea unei atenţii speciale, care trebuie acordată anumitor grupuri de oameni deosebit de vulnerabile, precum copiii şi persoanele cu handicap.

Conform datelor Poliţiei Române, în acest moment sunt 512 copii daţi dispăruţi la noi în ţară. Polițiștii spun că s-a ajuns la acest număr alarmant din cauza procedurilor învechite şi a lipsei de echipamente de localizare din dotare.

Cel mai vechi caz este cel al unei fetițe, care avea la momentul dispariției, în 2006, vârsta de doar 6 ani.

Până în prezent, Convenţia internaţională pentru protecţia tuturor persoanelor împotriva dispariţiilor forţate a fost semnată şi ratificată de 61 de state. Convenţia a fost semnată de 49 de state fără a o ratifica, iar 87 dintre statele lumii nu au întreprins nicio acţiune în acest sens

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW