Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ciolacu nu exclude ca PSD să voteze un guvern minoritar PNL-UDMR: Toate variantele sunt pe masă

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 26 octombrie 2021

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, nu a exclus marți, 26 octombrie, varianta ca social-democrații să susțină în Parlament un guvern minoritar PNL–UDMR. „Toate variantele sunt pe masă”, a subliniat șeful PSD.

El a reiterat că PNL nu poate negocia cu PSD, întrucât liberalii au decizie internă în partid care prevede acest lucru. În schimb, întrebat care dintre opțiuni o exclude PSD în acest moment: intrarea la guvernare, susținerea unui guvern minoritar sau dacă toate variantele sunt pe masă, Ciolacu a răspuns: „Absolut toate variantele sunt în discuție”.

Întrebat dacă inclusiv varianta susținerii unui guvern minoritar, Ciolacu a subliniat – „Am spus toate variantele”.

Nicolae Ciucă, primă rundă de negocieri fără succes

Nicolae Ciucă, premierul desemnat, a avut mandat din partea PNL de a negocia cu PSD și USR susținerea în Parlament a unui guvern minoritar format din liberali și UDMR.

Social-democrații au refuzat varianta propusă de liberali, iar în spațiul public au apărut informații potrivit cărora PSD ar vrea să intre la guvernare, numai că, în pofida speculațiilor, Marcel Ciolacu a negat existența unor astfel de discuții.

„Am vorbit telefonic cu premierul desemnat, căruia i-am trimis cele 10 priorități ale PSD. Eventual, să le prindă în programul de guvernare și rămânând ca domnia sa să ne transmită programul de guvernare pentru o perioadă cât mai scurtă. Nu avem în acest moment o discuție ca PSD să intre la guvernare, nu am avut o astfel de discuție. (…) Dlui prim-ministru desemnat i-am trimis cele 10 măsuri. Așteptăm răspunsul domniei sale”, a declarat Marcel Ciolacu luni, 25 octombrie.

Premierul desemnat a avut luni o întâlnire și cu Dacian Cioloș, în cadrul căreia s-a lovit de refuzul președintelui USR de a susține un guvern minoritar format din PNL și UDMR.

Reprezentanții USR s-au arătat dispuși să voteze învestirea doar dacă vor face parte din guvern. În plus, Dacian Cioloș a mai pus o serie de condiții, printre care se numără asumarea unui calendar de reforme, dar și stabilirea alocărilor bugetare pentru anul viitor.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *