Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Ciolacu le răspunde profesorilor: Nu poți da o ordonanță care să se refere la o lege viitoare

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 8 iunie 2023 Etichete: ,

Președintele Partidului Social-Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a făcut joi, 8 iunie, declarații de presă cu privire la Memorandumul anunțat în urmă cu o zi de Guvern, privind majorarea salariului cadrelor didactice prin noua Lege a salarizării. Profesorii sunt nemulțumiți de acest Memorandum, însă Ciolacu le-a transmis că „nu poți da o ordonanță care să se refere la o lege viitoare”.

Mii de profesori își cer și joi, 8 iunie, drepturile în stradă, la sfârșitul celei de-a treia săptămâni de grevă. Principala condiție cerută de sindicaliști pentru încetarea grevei este ca majorarea salariului de bază al profesorului debutant să fie introdusă într-un act normativ. Concret, sindicaliștii vor ca, în mână, un profesor la început de carieră să primească aproximativ 4.000 de lei/lună. În prezent, un cadru didactic își începe cariera cu circa 2.400 de lei net/lună.

Întrebat de jurnaliști dacă se poate da o ordonanță care să garanteze că promisiunile făcute profesorilor vor fi respectate, pe baza neîncrederii majore a angajaților din educație, Marcel Ciolacu a transmis că nu se pot da OUG pe legi viitoare.

„Niciun om politic nu-și permite, când își asumă un astfel de lucru, să facă altfel. Cred în continuare că în perioada următoare cei mai importanți sunt copiii, să liniștim părinții (…) Nu poți veni cu o ordonanță care să se refere la o lege viitoare. Îmi pare rău că actualul Guvern trebuie să răspundă pentru lucruri pe care trebuiau să le facă alții acum 30 de ani”, a spus Marcel Ciolacu.

Executivul a transmis că pentru acest Memorandum se va face o excepție, și va fi publicat în Monitorul Oficial.

Amintim că președintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, și președintele PSD, Marcel Ciolacu, au transmis miercuri un așa-numit „Angajament politic” după ce Guvernul a anunțat că va adopta memorandumul.

Cum a mai încercat Guvernul să stingă din nemulțumiri

La 1 iunie, Executivul a adoptat Ordonanța de urgență privind majorarea salariilor cadrelor didactice cu 1.000 lei brut (aproximativ 585 lei net), respectiv cele ale personalului nedidactic cu 400 lei brut (aproximativ 235 lei net).

De asemenea, pentru a oferi garanţiile solicitate de reprezentanţii federaţiilor sindicatelor din învăţământ privind acordarea unui salariu la nivelul salariului mediu brut pe economie pentru debutanţi sau asistent universitar, Executivul şi-a asumat acest angajament, care a fost inclus însă doar în nota de fundamentare a Ordonanţei de Urgenţă privind majorările salariale din învăţământ.

Conform notei de fundamentare, intrarea în plată a noii grile de salarizare ar fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani: 40% în primul an, 30% în al doilea an, 30% în al treilea an.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW