Thursday, July 2, 2020
Jurnalism corect


Parchetul General a preluat ancheta în cazul pădurarului ucis în octombrie

By Daniela Eremia , in Fara categorie Justitie Stirile zilei , at 22 noiembrie 2019 Etichete: , , , ,

Parchetul general a preluat ancheta în cazul pădurarului ucis în luna octombrie, în județul Maramureș. Decizia a fost luată în urma unei petiții semnată de 30.000 de persoane.

Comunicatul integral

„Având în vedere petiția inițiată de comunitatea Declic, semnată de peste 30.000 de persoane, precum și necesitatea administrării cu celeritate a mijloacelor de probă, în contextul gravităţii deosebite a infracţiunii ce formează obiectul dosarului – omor săvârşit asupra unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu la momentul producerii decesului, în cursul zilei de astăzi, 22 noiembrie 2019, în temeiul art. 325 din Codul de procedură penală, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Dimitrie-Bogdan Licu, a dispus prin ordonanță preluarea de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică, în vederea efectuării urmăririi penale, a dosarului privind uciderea unui pădurar, în cursul lunii octombrie, în județul Maramureș, pe raza cantonului silvic Strâmbu Băiuţ.

Cauza a fost înregistrată inițial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalului Maramureș, care s-a sesizat din oficiu, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ultraj, prev. de art. 257 alin.1 Cod penal rap. la infracţiunea de omor prevăzută de art. 188 alin.1 Cod penal, și uz de armă fără drept, prev. de art. 343 alin. 1 Cod penal”, se arată în comunicatul Parchetului General.

Cazul pădurarului ucis în octombrie

Un pădurar de la Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț, în vărstă de 30 de ani, a fost omorât, în octombrie, de către hoții de lemne. Liviu Pop a fost împușcat cu o armă de vânătoare. Este al doilea pădurar victimă a unei agresiuni de acest fel.

„Liviu Pop, pădurar în cadrul Direcţiei Silvice Maramureş, a fost ucis miercuri seara într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuţ, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori. Din primele informaţii, pădurarul Liviu Pop a fost împuşcat mortal, iar corpul acestuia, abandonat într-o vale, prezintă numeroase urme de agresiune fizică. Liviu Pop avea 30 de ani, era angajat al Direcţiei Silvice Maramureş de şapte ani, era căsătorit şi avea trei copii”, a anunțat la acel moment Regia Națională a Pădurilor Romsilva.

Seful Romsilva , despre situația pădurarilor: Procesele trebuie să fie rapide

Întrebat care sunt soluțiile pentru a-i speria pe hoții de lemne, astfel încât viața pădurarilor să nu mai fie în pericol, șeful Romsilva a răspuns:

„În primul rând ei trebuie să ancheteze cu celeritate dosarele care sunt în această zonă și făcută publică sentința, oricare ar fi aceea. Dar trebuie judecate repede, fiindcă dacă sunt ținute cinci, șapte ani, efectul s-a dus. Acolo unde avem probe directe procesul trebuie să fie rapid.

Acolo unde sunt sesizări se stăruie în a face cercetare judiciară: a chema martori, a administra probe, a căuta, păi dacă tu nu chemi niciodată pădurarul să dea declarație după ce s-a făcut reclamație, omul ala ce crede? Tu faci plângere la poliție și poliția nu vine cu tine, ce crede omul ăla? Că e singur nu? Eu le-am spus „sunteți singuri oameni buni”. Eu cred că după aceste cazuri se vor mișca. Vor crea procurori specializați, pentru că într-adevăr sunt fapte separate, probatoriul e diferit, cercetarea e diferită, presupune să mergi la fața locului, să știi ce să faci. Se vor mișca acum, după necazurile astea, mult mai bine”, a mai precizat Gheorghe Mihăilescu.

 

Sursă foto: proalba.ro

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW