Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Ciolacu infirmă varianta reducerii TVA la alimente

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 27 iunie 2023 Etichete: , , , ,

Premierul Marcel Ciolacu a infirmat marți, 27 iunie, varianta reducerii cotei de TVA pentru alimente, vehiculată de ministrul finanțelor, Marcel Boloș

Guvernul pregătește o schemă pentru reducerea prețurilor la alimente, fără însă să reducă și mai mult TVA în acest sector, unde începând din anul 2015 cota a fost redusă la 9%. În schimb, potrivit premierului Marcel Ciolacu, executivul ia în calcul implementarea unui acord în care să fie implicați producătorii, distribuitorii, importatorii și nu în ultimul rând retailerii.

„Există o recomandare a Comisiei Europene să avem doar două praguri de TVA. Am văzut că se discute în spațiul public despre TVA zero. Acest lucru nu se poate pentru. Comisia Europeană nu acceptă. Reducerea TVA a adus colectarea mai mică la stat, iar în două săptămâni prețurile au fost la fel. Eu nu vorbesc de prețuri plafonate. Eu vorbesc despre o chemă pe întreg lanțul. Voi veni cu această schemă în Guvern. Putem vorbi de un acord. Acordul nu poate fi făcut doar cu retailerii, ci și cu producătorii, distribuitorii și importatorii. Trebuie văzut tabloul întreg”, a declarat Marcel Ciolacu.

Nu este clar însă cum va fi implementată o asemenea înțelegere, în condițiile în care o bună parte produselor aflate la vânzare în România este importată. În aceste condiții, prețurile sunt stabilite de producătorii din țările de origine. Situația este oarecum similară și în privința producătorilor români, dar care folosesc materii prime importate.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, prețurile la mărfurile alimentare au crescut în ultimul an, în medie, cu 18,7%. Cel mai mult s-au scumpit zahărul (58,7%), untul (32,4%), margarina, (31,3%), brânza (28,9%) și cartofii (25,5%).

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea, 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW