Ciolacu îi cere lui Ciucă să scoată reforma „pensiilor speciale” ale militarilor din PNRR
După eșecul executivului în a-i convinge pe oficialii de la Bruxelles că pensiile militarilor, polițiștilor și angajaților serviciilor de informații nu sunt „speciale”, președintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a solicitat premierului Nicolae Ciucă să poarte negocieri cu oficialii de la Bruxelles pentru modificarea reformei din PNRR privind modul de calcul al acestor venituri.
Autoritățile de la București trebuie să modifice până la finele acestui an modul de calcul al „pensiilor speciale”, aici fiind incluse absolut toate veniturile care nu au la bază principiul contributivității, în sensul îmbunătățirii sustenabilității acestor sisteme. În caz contrar, Comisia Europeană ar putea bloca viitoarele finanțări prevăzute României în PNRR.
Ciolacu vrea menținerea „pensiilor speciale” pentru militari
Într-un mesaj transmis marți, 25 octombrie, cu ocazia Zilei Armatei, Marcel Ciolacu i-a solicitat lui Nicolae Ciucă, beneficiar la rândul său de „pensie specială”, modificarea reformei acestor venituri, asumată de România în PNRR, în sensul excluderii pensiilor militare.
„Sunt convins că premierul Ciucă va încerca să facă toate eforturile pentru a scoate din PNRR prevederea introdusă de niște neaveniți prin care pensiile militare sunt considerate pensii speciale. Ca fiu de militar, voi fi întotdeauna de partea militarilor. Și sper ca toată lumea să își facă treaba pentru ca militarilor să li se facă dreptate”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Boloș exclude negocierea reformelor
Ciolacu este însă contrazis de ministrul proiectelor europene. Marcel Boloș susține că orice negociere cu Comisia Europeană în privința reformelor la care România s-a angajat.
„Dacă ceva este de negociat în PNRR, sigur acel domeniu nu este legat de reforme. Deci, reformele sunt o condiţie obligatorie. Nu este o sarcină uşoară şi timpul pe care îl avem la dispoziţie pentru implementarea reformelor, uneori am vrea să fie o perioadă de timp mult mai mare. Reformele aş putea să le grupez în două categorii. O prima categorie e cea a reformelor mari legate de sistemul de pensii, de fiscalitate, chiar de guvernanţă corporativă”, a declarat Marcel Boloș, potrivit Agerpres.
Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
Comentarii