Thursday, September 19, 2024
Jurnalism corect


Cine sunt europarlamentarii români propuși pentru funcția de vicepreședinte al Parlamentului European

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 10 iulie 2024 Etichete: ,

Victor Negrescu și Nicu Ștefănuță au fost nominalizați de colegii din grupurile europene din care fac parte, anume Grupul Socialiștilor și Democraților, respectiv Grupul Verzilor, pentru funcția de vicepreședinte al Parlamentului European. Urmează votul în plenul Parlamentului European săptămâna viitoare, în perioada 16-19 iulie.

Împreună cu preşedintele Parlamentului European, vicepreşedinţii şi chestorii alcătuiesc Biroul, care ia decizii în materie de organizare internă a instituţiei.

În timp ce preşedintele supraveghează munca Parlamentului, pe care îl reprezintă în toate aspectele juridice, precum şi în relaţiile externe, acesta poate delega anumite atribuţii către vicepreşedinţi (14 la număr).

Victor Negrescu: Sunt onorat de susținerea grupului social-democrat

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a fost nominalizat miercuri, 10 iulie, ca vicepreședinte al Parlamentului European din partea Grupului socialiștilor europeni din Parlamentul European.

„Sunt onorat de susținerea grupului social-democrat și a colegilor mei din Partidul Social Democrat pentru funcția de vicepreședinte al Parlamentului European. Chiar dacă au fost inițial 12 candidați, dintre care 10 au intrat la vot pentru această poziție, am reuşit să obțin votul a 88 de colegi dintre cele 112 voturi înregistrate. Locul 2 după Germania, dar înaintea altor state importante. Urmează votul în plenul Parlamentului European săptămâna viitoare.

Rezultatul obținut dovedește faptul că transformarea Partidului Social Democrat realizată de președintele Marcel Ciolacu ne-a permis astăzi să fim ascultați și influenți în familia noastră politică europeană. Mulțumesc pentru încredere!”, a scris Victor Negrescu pe pagina sa de Facebook.

Victor Negrescu, în vârstă de 38 de ani, se află la cel de-al doilea mandat de eurodeputat. De altfel, Victor Negrescu a fost desemnat negociator șef al Parlamentului European pentru bugetul Uniunii pe anul 2025. A fost și chestor al Parlamentului European, poziție din care a gestionat relația cu grupurile politice și a dialogat cu oficialii Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Nicu Ștefănuță, ales candidatul Verzilor

Ștefănuță a fost ales, tot miercuri, cu 27 de voturi, candidatul Grupului Verzilor pentru funcția de vicepreședinte al legislativului UE. Nicu Ștefănuță este primul eruodeputat român din Grupul Verzilor.

„Cred că mandatul actual va fi cel mai dur mandat al acestei generaţii, iar reprezentarea noastră ar trebui să fie verde, socială, progresistă. Criza socială, cum ar fi piaţa imobiliară care nu permite niciunui tânăr să deţină sau să închirieze în mod rezonabil o locuinţă este un pericol şi poate rupe societatea europeană în două: cei care au şi cei care nu au. Schimbările climatice se accelerează şi privim cu supărare cum politicile de mediu sunt puse sub semnul întrebării. Războiul a revenit pe agenda politică europeană, iar pericolul se apropie tot mai mult, nu doar în Ucraina sau Gaza. Acestea sunt preocupările oamenilor. Mi-am asumat această luptă, lupta oamenilor pe străzile României. Nu mi-e frică să o duc mai departe în conducerea Parlamentului European”, a declarat Nicu Ştefănuţă, potrivit unui comunicat oficial.

Ștefănuță a mai adăugat și că va continua lupta în ceea ce privește egalitatea de gen și sustenabilitatea.

„Intenționez să continui lupta privind transparența bugetelor, etică, integritate și punerea în aplicare a rezoluțiilor Parlamentului. (…) Voi continua, de asemenea, munca în domeniul sustenabilității, dar și în ceea ce privește probleme sociale, problemele tinerilor, egalitatea de gen, deoarece acestea sunt subiecte foarte importante pentru mișcarea noastră verde și progresistă”, a mai precizat Ștefănuță.

Candidatul independent la alegerile europarlamentare, Nicu Ștefănuță, în vârstă de 42 de ani, a obținut scorul minim necesar de 3% pentru a obține un mandat în Parlamentul European. Acesta a mai avut un mandat obținut la alegerile europarlamentare din 2019, candidând de pe listele USR. Și-a dat demisia din USR în 2023. În decembrie 2023, eurodeputatul a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al Grupului Verzilor/ Alianţa Liberă Europeană (ALE) din Parlamentul European.

Foto: Inquam Photos / George Calin / Malina Norocea

Comentarii