Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Parchetul General, prima reacție după achitarea torționarilor lui Gheorghe Ursu: Se analizează eventuale căi extraordinare de atac

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 27 iulie 2023

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunțat joi, 27 iulie, că analizează decizia ÎCCJ în cazul torţionarilor disidentului Gheorghe Ursu, inclusiv pentru a se identifica o posibilitate juridică de a declara o cale extraordinară de atac. Judecătorii Curţii Supreme i-au achitat definitiv joi pe foștii ofițeri de securitate Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, acuzați de procurori de uciderea disidentului politic Gheorghe Ursu. 

„Cu referire la soluția de achitare dispusă astăzi de Înalta Curte de Casație și Justiție  în cauza cunoscută generic sub denumirea de ”Dosarul Ursu”, în care PÎCCJ – Secția parchetelor militare a dispus trimiterea în judecată pe data de 1 august 2016, conducerea PÎCCJ a dispus efectuarea unei analize a soluției, inclusiv în privința identificării posibilității juridice de a declara o cale extraordinară de atac”, a transmis Biroul de informare şi relaţii publice al PÎCCJ.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Justiției, despre achitarea torționarilor disidentelui Gheorghe Ursu: Mi-aș fi dorit să nu fiu martorul validării oricărei forme de represiune

Hotărârea pronunțată de ÎCCJ

Înalta Curte de Casație și Justiție i-a achitat definitiv joi pe foștii ofițeri de securitate Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, acuzați de procurori de uciderea disidentului politic Gheorghe Ursu.

„Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, de părțile civile Ursu Andrei Horia, Ursu Ștefan Olga și Ursu Sorana și de părțile responsabile civilmente Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Afacerilor Interne împotriva sentinței penale nr. 196/F din 17 octombrie 2019, pronunțată de Curtea de Apel București, Secția I Penală, în dosarul nr. 2500/2/2017 (1030/2017)”, se arată în minuta instanței.

Context

Procurorii militari spun că, în perioada ianuarie – noiembrie 1985, inginerul disident Gheorghe Ursu a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985.

Conform anchetatorilor, Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş au exercitat acţiuni represive şi sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziţii, audieri sistematice, acte de violenţă fizică şi psihică) asupra lui Gheorghe Ursu, acţiuni care „au avut ca urmare producerea de suferinţe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să îi aducă o atingere gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în principal a dreptului la viaţă”. Gheorghe Ursu a decedat în penitenciarul Jilava, în noiembrie 1985.

Gheorghe Ursu a fost  inginer de construcţii, poet şi scriitor. A  fost cercetat de Securitate în anii ’80, după ce a trimis scrisori către „Europa Liberă” şi pentru că ţinea un jurnal în care nota ororile conducerii comuniste.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii