Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Cine este Giorgiana Hosu, șefa demisionară a DIICOT

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 24 septembrie 2020 Etichete: , , ,

Activitatea în fruntea DIICOT a Giorgianei Hosu, șefa demisionară a acestei instituții, nu a fost nici pe departe una prodigioasă, iar modul dezastruos în care a gestionat dosarul „10 august” reprezintă o veritabilă hârtie de turnesol. 

Procurorul a demisionat din fruntea parchetului antimafia la scurt timp după ce soțul său, Dan Hosu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul Carpatica.

Giorgiana Hosu are peste 20 de ani vechime în magistratură, ocupând funcția de procuror-șef adjunct al DIICOT în perioada 2013-2015. După demisia Alinei Bica de la conducerea instituției, în anul 2014, Hosu a asigurat interimatul acestei funcții, iar pe 20 februarie 2020, deși a fost avizată negativ de CSM, a fost numită de președintele Klaus Iohannis procuror-șef al DIICOT.

Dosarul „10 august”

Pe 15 iunie 2020, la aproape doi ani de la represiunea violentă a protestelor din Piața Victoriei, parchetul antimafia, prin semnătura Giorgianei Hosu, a clasat ancheta care îi privea pe șefii Jandarmeriei, Valentin Cazan, Sebastian Cucoș și Ionuț Sindile.

Hosu s-a abținut pe data de 21 iulie în privința soluționării plângerilor împotriva soluției de clasare, însă, două zile mai târziu, pe 23 iulie, procurorul general al României, Gabriela Scutea, a dispus respingerea declarației de abținere.

În cele din urmă, pe data de 4 august, șefa demisionară a DIICOT a dispus infirmarea ordonanței de clasare a dosarului „10 august”. Potrivit documentului consultat Mainnews.ro, au existat grave nereguli în gestionarea acestei anchete. Procurorul de caz, Doru Stoica, nu a administrat probe importante și nu a reaudiat persoanele implicate. Mai mult, din document reiese că, deși plângerile au vizat acțiuni ale jandarmilor începând cu ora 19, procurorii au analizat doar sesizările făcute după ora 23.

De asemenea, procurorul nu a audiat victimele și martori care ar fi putut da detalii prețioase pentru soluționarea anchetei. Singurii martori audiați la DIICOT au fost ministrul de Interne, Carmen Dan, prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, și colonelul Mastan Alin.

Dosarul „Caracal”

Modul în care au fost efectuate cercetările în cazul crimelor din Caracal reprezintă o altă bilă neagră din cariera Giorgianei Hosu. Numirea acesteia în funcția de procuror-șef interimar al DIICOT în locul demisului Felix Bănilă nu a adus nicio îmbunătățire mersului anchetei. Mai mult, mesaje transmise public au fost contradictorii, fapt ce a amplificat furia cetățenilor împotriva autorităților.

Cazul „Țăndărei”

Deși nu i se poate imputa în totalitate, achitarea principalilor suspecți din dosarul „Țăndărei” în timp ce Hosu era la șefia parchetului antimafia reprezintă cu siguranță un alt minus al carierei sale.

Autorităţile judiciare române şi britanice au semnat un acord pentru constituirea unei echipe comune de investigaţii pentru prinderea unor persoane care au exploatat 160 de copii, obligându-i să cerşească sau să comită infracţiuni stradale în Regatul Unit. Potrivit Digi 24, în cadrul operaţiunii numită „Europa” au fost efectuate zeci de percheziţii domiciliare, la care au participat şi ofiţeri din cadrul Metropolitan Police şi specialişti Europol. După 9 ani de la începerea procesului, pe 23 decembrie 2019, 25 de inculpați au fost achitați definitiv de instanță.

La interviul susținut în fața comisiei de la Ministerul Justiției, Giorgiana Hosu a dat vina pe fluctuațiile de personal pentru acest eșec răsunător al DIICOT.

Mama în vârstă de 80 de ani a Giorgianei Hosu, asociată cu o firmă offshore

O investigație realizată la începutul acestui an de Europa Liberă a scos la iveală cum, Suzana Rinu, mama Giorgianei Hosu, la 80 de ani, a fost până în anul 2019 acţionară în firma coordonată de soţul şi fiul vitreg al acesteia. Timp de cinci ani, pensionara Suzana Rinu a fost parteneră de afaceri cu o firmă din Liechtenstein.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW