Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Cine este Adina Vălean, comisarul român din Comisia de Transporturi a Parlamentului European

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 16 noiembrie 2019 Etichete: , ,

Adina Vălean, propusă comisar european pentru Transporturi, a primit aviz favorabil în Comisia pentru Transporturi a Parlamentului Uniunii Europene. Fosta soție a lui Crin Antonescu este la bază matematician și din noiembrie 2007 este europarlamentar din partea PNL.

Adina Ioana Valean are 51 de ani și s-a născut în județul Prahova, în comuna Tintea.  De profesie este matematician și are studii postuniversitare în Conducerea Securității și Apărării Naționale și un master de Studii de integrare europeană și securitate

Este matematician de formație, cu studii postuniversitare în Conducerea Securității și Apărării Naționale și un master de Studii de integrare europeană și securitate.

Adina Vălean a predat matematică până în 1997, după care Până în 1997 a a devenit director pentru relația cu Direcțiile Județene pentru Tineret și Sport și ONG de tineret în ministerul Tineretului și Sportului.

Vălean a intrat în PNL în 1999, după care între 2000 și 2002 a fost secretar general al Tineretului Naționl Liberal, urmând ca în 2002 să devină membru al Biroului Permanent al PNL (sector 1) și secretar al Comisiei PNL pentru mediul de afaceri, privatizare și politici concurențiale. În 2006 a fost aleasă vicepreședinte al PNL Prahova.

Adina Vălean a fost și deputat în Parlamentul României, între 2004 și 2006.

Aceasta a mai fost căsătorită o dată înainte să-l cunoască pe actualul soț, Crin Antonescu, cu care s-a căsătorit în 2009 la Bruxelles.

Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, în 2007, Adina Vălean a intrat în PE ca europarlamentar pe listele PNL.  Soția lui Crin Antonescu a fost membru în Comisia pentru industrie, cercetare și energie, Comisia temporară pentru schimbările climatice, Delegația pentru relațiile cu țările din Europa de Sud-Est și membru supleant în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne.

De asemenea, Adina Vălean a fost vicepreședinte al Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa.

În top 5 cei mai influenți europarlamentari

Adina Vălean a fost plasată pe votewatch.eu pe locul 4 în topul celor mai influenţi europarlamentari în ultima legislatură.

Vicepreședinte al Parlamentului European, Adina Vălean a contribuit activ la proiectul din PE pentru diminuarea tarifelor pentru traficul de internet în regim de roaming.

Parlamentul Euopean a adoptat, în aprilie 2009, raportul lui Vălean pentru reducerea tarifelor maxime în cazul trimiterii de mesaje text și descărcării de date de pe Internet în regim de roaming

În primul său mandat în calitate de europarlamentar, Vălean a acordat o atenție sporită liberei circulații a cetățenilor țărilor UE. De asemenea, aceasta a fost raportor al Directivei nr. 38/2004 privind dreptul la liberă circulație, raport care monitorizează implicit cazurile de discriminare care apar în unele țări UE ca urmare a unei legislații naționale neconforme cu cea europeană.

Gata să renunțe la fotoliul de la Bruxelles pentru soțul ei

Adevărul.ro scrie că Adina Vălean era gata ca anul trecut să renunțe la poziția de europarlamentar. Aceasta a anunțat, acum un an, că nu mai candidează pentru un nou mandat, în condițiile în care conducea Comisia de Mediu din Parlamentul European.

„E o decizie personală, nu e nimeni de neînlocuit. Am stat destul de mulţi ani la Bruxelles şi vreau să mai fac şi altceva”, spunea Adina Vălean, la acea vreme.

Crin Antonescu se înscrisese în cursa internă din PNL pentru un mandat de europarlamentar, acesta fiind motivul pentru care Adina Vălean ar fi vrut să se retragă. Cei doi nu aveau cum să plece în cuplu la Bruxelles. Crin Antonescu a fost scos însă de pe lista PNL pentru europarlamentare.

sursa foto: Inquam Photo/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *