Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Concluzia Universității Babeș-Bolyai în cazul Bode: Erori de citare și unele fragmente plagiate / Reacția ministrului UPDATE

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 1 noiembrie 2022 Etichete: , , , ,

Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a anunțat, în urma verificării tezei de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, că a găsit abateri constând în „erori de citare”, dar și „unele fragmente plagiate”. Comisia precizează însă că nu este clar dacă ministrul a copiat cu intenție, dar și că „acest lucru nu schimbă concluzia privind plagiatul”.

„S-au reținut ca existând fragmente plagiate în 3 din cele 4 puncte ale sesizării nr. 14390/18.10.2022, alte fragmente plagiate fiind identificate in urma analizei interne a UBB”, se arată în raportul Comisiei cu privire la teza de doctorat “Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual”, susținută de Lucian Bode în anul 2018, la UBB Cluj‐Napoca, sub îndrumarea coordonatorului Prof. Univ. Dr. Adrian Liviu Ivan.

Conform sursei citate, fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95%).

Comisia de Etică a UBB mai precizează că textele originale din care s-au preluat fragmente plagiate sunt citate în text și în referințe, cu o singură excepție, dar nu acolo unde trebuie sau cum trebuie.

Astfel, Comisia consideră că „nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat sau mai degrabă a derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare”.

„Acest lucru nu schimbă concluzia că există fragmente plagiate”, conchide Comisia de Etică a UBB.

Bode: Teza mea de doctorat este în regulă

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a „salutat” concluzia Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, după analiza tezei sale de doctorat, apreciind că aceasta arată că „teza mea de doctorat este în regulă”.

După publicarea rezultatelor evaluării, Bode a declarat că, împreună cu editura, va revizui „erorile de citare problematice din cele 7 pagini”, deși nu are această obligație legală.

Emilia Șercan: Titlul de doctor pe care îl deține ministrul ar trebui retras

Jurnalista Emilia Șercan, specializată în verificarea lucrărilor de doctorat, a declarat la Europa FM că verdictul Universității Babeș-Bolyai ar putea fi prea blând, dar și că titlul de doctor pe care îl deține ministrul Lucian Bode ar trebui retras.

„Din analiza pe care eu am reușit să o fac asupra unei părți a tezei eu aș spune că problemele de plagiat în teză sunt mult mai mari decât procentul indicat de Universitatea Babeș-Bolyai, iar în categoria erorilor de citare eu aș spune că acele erori de citare identificate de Universitatea Babeș-Bolyai s-ar încadra la ideea de nou-eufemism pentru mascarea plagiatului. O eroare de citare înseamnă atunci când un autor indică în mod greșit o pagină, dar atunci când tu practic preieri cuvânt cu cuvânt, pui doar o notă de subsol și atribui unui autor un pasaj preluat, dar nu pui ghilimele, este tot plagiat”.

Titlul de doctor pe care îl deține ministrul Lucian Bode ar trebui retras și numai pentru faptul că teza de doctorat este plagiată, dar teza respectivă de doctorat nu are nicio valoare științifică. Este o teză care nu se ridică nici măcar la nivelul unui referat sau a unui eseu pe care ar trebui să îl realizeze un student de anul III”, a declarat Șercan.

Context

Susținută în anul 2018, fiind coordonată de rectorul Academiei de Informații a SRI, Adrian Ivan, teza de doctorat a ministrului afacerilor interne, Lucian Bode, a ajuns motiv de dispută în ultimele săptămâni, după ce jurnalista Emilia Șercan a relatat că lucrarea nu este disponibilă în format fizic la Biblioteca Națională, așa cum ar fi trebuit.

Potrivit Emiliei Șercan, ministrul Lucian Bode și-a dorit ca teza să fie publicată sub formă de carte, situație în care nu mai trebuie să se regăsească în Registrul național al tezelor de doctorat, unde sunt accesibile toate tezele de doctorat susținute după 2016. Chiar dacă de la momentul susținerii au trecut patru ani, cartea respectivă nu era disponibilă la Biblioteca Națională iar pe site-ul editurii figura „în pregătire”, deci nu putea fi comandată.

Pe fondul disputei privind achiziția celor 600 de autoturisme marca BMW de către Poliția Română, patru membri USR, printre care Cristian Ghinea și Iulian Bulai s-au dus la Biblioteca Națională pentru a transcrie teza ministrului Bode, anunțând totul pe Facebook.

USR, prin vocea fostului ministru Cristian Ghinea, a acuzat luni, 17 septembrie, că teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, conține „pasaje întregi de text preluat de pe Wikipedia” sau din alte surse online, ce nu ar fi marcate în mod corespunzător. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde Lucian Bode și-a susținut doctoratul, a anunțat că va analiza lucrarea ministrului.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii