Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


CFR Călători și Softrans vor acorda reducerea de 90% pentru studenți

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 4 septembrie 2023 Etichete: , , , ,

CFR Călători și Softrans au anunțat că vor acorda, începând de marți, reducerea de 90% pentru achiziția biletelor de către studenți, conform noii Legi a învățământului superior. Decizia celor doi operatori feroviari survine după ce, timp de două zile, studenții nu au beneficiat de niciun fel de reducere, motivul invocat fiind lipsa normelor metodologice de aplicare a actului normativ. 

Vechile prevederi din Legea educației naționale, potrivit cărora, studenții ar trebui să beneficieze de un discount de 50%, nu mai sunt de actualitate, în condițiile adoptării noii Legi a învățământului superior.

Conform acestui act normativ, studenții vor beneficia de reducere de 90% la călătoria cu transportul public, iar vârsta până la care se acordă beneficiarilor această reducere va fi majorată la 30 ani.

Bâlbe pe banii studenților

Cu toate acestea, mai multe companii de transport, printre care patru operatori feroviari, inclusiv CFR Călători, și Societatea de Transport București, au refuzat să aplice aceste prevederi până la adoptarea de către Guvern a Hotărârii privind normele metodologice ale legii.

După două zile în care studenții nu au beneficiat de niciun fel de reducere, CFR Călători și Softrans s-au răzgândit și urmează să aplice, începând de marți, reducerea de 90%.

„CFR Călători informează că facilitățile aferente studenților la transportul pe calea ferată conform noilor acte legislative vor fi acordate începând cu data de 5 septembrie 2023. Astfel, începând cu data de 5 septembrie 2023, se vor elibera legitimații de călătorie pentru elevi și studenți cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată conform legilor: Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și Legea învățământului superior nr. 199/2023”, a transmis CFR Călători.

Ministerul Educației promite rezolvarea situației

În acest context, reprezentanții Ministerului Educaţiei au anunțat că instituția va propune ca proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice privind transportul studenţilor să fie inclus pe ordinea de zi a şedinţei de joi a executivului.

„Astăzi, 4 septembrie, în şedinţa Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educaţiei, a fost avizat proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice privind transportul studenţilor, document aflat, de altfel, în consultare publică, potrivit reglementărilor privind transparenţa decizională. Ministerul Educaţiei va propune includerea proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice privind transportul studenţilor pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de joi, 7 septembrie”, a arătat Ministerul Educaţiei, într-un comunicat de presă transmis luni.

Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Comentarii