Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cererea de anulare a alegerilor din Sectorul 1, respinsă de Biroul Electoral Central

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 13 iunie 2024

Biroul Electoral Central a respins, ca neîntemeiată, cererea de anulare a alegerilor locale din Sectorul 1 formulată de către Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 care a candidat pentru un nou mandat.

Clotilde Armand și Radu Mihaiu, primarii în exercițiu ai Sectoarele 1 și 2, își dispută încă victoria cu contracandidații lor. Armand și Mihaiu au cerut în mai multe rânduri să fie renumărate voturile care s-au exprimat în peste 100 de secții. Distanța dintre cei doi și contracandidații alianței PSD-PNL e în momentul de față de doar câteva sute de voturi.

„Avem dovezi clare şi matematice că s-a fraudat acest scrutin în mod flagrant. Voi prezenta o analiză a 41 de secţii de votare unde cifrele, matematic, nu corespund. Din 166 de secţii de votare am reuşit să analizăm 40, unde s-au pierdut 2.097 de buletine şi 500 de voturi. Nu ştim unde sunt buletinele, nu ştim unde sunt voturile”, a spus joi Clotilde Armand.

Primarul în exercițiu al Sectorului 1 a precizat că la secţia 165, s-au găsit zeci de buletine în plus faţă de numărul total de votanţi.

BEC spune că sesizările nu sunt însoţite de probe în dovedirea unei fraudări

Biroul Electoral Central a transmis joi că nu poate trage concluzia existenţei unei legături de cauzalitate între faptele semnalate de către petenţi şi rezultatul alegerilor, care nu a fost influenţat de situaţiile de fapt descrise şi de aspectele factuale ce nu au legătură cu frauda electorală.

„Biroul Electoral Central apreciază că stabilirea şi cercetarea faptelor de natură penală invocate intră în competenţa organelor de urmărire penală, fără a putea constitui în prezent probe ale fraudei electorale în sensul art. 39 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Văzând că, potrivit dispoziţiilor legale menţionate, titularul cererii de anulare are sarcina de a dovedi săvârşirea unor fapte de încălcare a legii în legătură cu votarea şi stabilirea rezultatului alegerilor, care, prin gravitatea, amploarea şi finalitatea urmărită prin săvârşirea lor, pot fi considerate fraude electorale şi care, în acelaşi timp, conduc la modificarea atribuirii mandatelor în circumscripţia electorală respectivă, Biroul Electoral Central constată că petentul nu a depus probe care să releve existenţa unor fraude electorale în circumscripţia nr. 1, sectorul 1, Bucureşti”, a comunicat BEC, potrivit News.ro.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii