Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor: Varianta Omicron, un risc „ridicat” şi „foarte ridicat”
Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a publicat un raport privind noua variantă de SARS-CoV-2 descoperită în Africa de Sud. Botezată „Omicron”, ECDC apreciază că riscul de răspândire al acesteia în Uniunea Europeană şi EEE (Spaţiul Economic European) este ridicat până la foarte ridicat.
„Există o incertitudine considerabilă legată de transmisibilitatea, rezistența în fața vaccinului, riscul de reinfecții și alte proprietăți ale variantei Omicron. Cu toate acestea, având în vedere că nivelul de transmisibilitate este mai mare în comparație cu varianta Delta, apreciem că riscul de răspândire în UE/SEE este ridicat. Într-o situație în care varianta Delta revine în UE/SEE, impactul variantei Omicron ar putea fi foarte mare. În concluzie, nivelul general de risc pentru UE/SEE asociat cu varianta SARS-CoV-2 Omicron este evaluat ca fiind de la ridicat la foarte ridicat”, a transmis ECDC în raportul privind această variantă.
Raportul ECDC privind varianta Omicron
Noua variantă a COVID-19, detectată prima dată în Africa de Sud, a fost clasificată vineri, 26 noiembrie, drept „îngrijorătoare” și a fost denumită Omicron de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
„Această variantă are un număr mare de mutații, dintre care unele sunt îngrijorătoare. Dovezile preliminare sugerează un risc crescut de infectare cu această variantă, în comparație cu altele”, se arată într-un comunicat transmis de OMS.
Denumirea de Omicron vine ca urmare a deciziei OMS de a eticheta tulpinile virusului SARS-CoV-2 folosind literele alfabetului grecesc.
Totodată, OMS a îndemnat țările să facă următoarele lucruri:
- „să intensifice eforturile de supraveghere și secvențiere pentru a înțelege mai bine variantele sars-CoV-2 care circulă la nivel național.
- să trimită secvențe complete de genom și metadate asociate într-o bază de date disponibilă publicului, cum ar fi GISAID.
- să raporteze OMS cazurile/clusterele inițiale asociate cu infecția cu COV prin intermediul mecanismului IHR.
- în cazul în care există capacitate și în coordonare cu comunitatea internațională, să efectueze investigații pe teren și evaluări de laborator pentru a îmbunătăți înțelegerea impactului potențial al COV asupra epidemiologiei COVID-19, a gravității, eficacității măsurilor de sănătate publică și sociale, a metodelor de diagnosticare, a răspunsurilor imune, a neutralizării anticorpilor sau a altor caracteristici relevante”
Foto: Inquam photos/ Octav Ganea
Comentarii
I too conceive thus, perfectly written post! .
… [Trackback]
[…] Find More here on that Topic: mainnews.ro/centrul-european-de-prevenire-si-control-al-bolilor-varianta-omicron-un-risc-ridicat-si-foarte-ridicat/ […]
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: mainnews.ro/centrul-european-de-prevenire-si-control-al-bolilor-varianta-omicron-un-risc-ridicat-si-foarte-ridicat/ […]