Tuesday, February 7, 2023
Jurnalism corect


Biserica Ortodoxă Română nu schimbă cutuma de afundare a bebeluşului la botez: Preoţii, îndemnaţi la mai multă responsabilitate/ Decizia, după ce un copil a intrat în stop cardio-respirator în timpul slujbei

By Redactia , in Stirile zilei , at 25 februarie 2021 Etichete: , ,

Biserica Ortodoxă Română a decis să nu schimbe ritualul de afundare a bebelușului în timpul botezului, îndemnând preoții la „mai multă responsabilitate”.  Decizia vine după ce un bebeluş a intrat în stop cardio-respirator după ce a fost scos din cristelniţă. Ulterior, copilul a murit.

Decizia BOR

Sfântul Sinod a reamintit obligaţia statutară a Bisericii Ortodoxe Române de a rămâne în comuniune şi unitate dogmatică (doctrinară), liturgică (sacramentală) și canonică (disciplinară) cu Biserica Ortodoxă universală. Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic-sacramental şi disciplina sa canonică, îndemnând pe toți slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârșirea Sfintelor Taine şi ierurgii.

În acest sens, luând act de discuțiile, îngrijorările şi neînțelegerile apărute în spaţiul public pe tema Botezului copiilor cu sănătate precară, Sfântul Sinod a făcut câteva precizări:

1) înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat;

2) în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală;

3) în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine.

Un bebeluș de 6 săptămâni din Suceava, născut prematur, a murit după ce intrase în stop-respirator în timpul botezului. Preotul este acuzat de ucidere din culpă.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW