Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ Ce va alege Orban: anticipate sau primari în două tururi?

By Tudor Alexandru , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 13 ianuarie 2020 Etichete: , , , , , , ,

Liberalii au lansat în spațiul public la început de an două promisiuni extrem de importante: declanșarea anticipatelor și alegerea primarilor în două tururi. Ce nu spun însă cei de la PNL că  este foarte puțin probabil ca ambele să se realizeze, deoarece este greu de stabilit un calendar pentru ca ele să devină realitate.

Ludovic Orban a ieșit după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis și a anunțat că au convenit pentru soluția alegerilor anticipate. Premierul nu a spus însă și cum se va declanșa procedura pentru anticipate, dar variantele sunt destul de simple: fie Ludovic Orban își dă demisia, fie guvernul pică în Parlament în urma unei moțiuni de cenzură. Cu toate acestea, președintele PSD a declarat că nu este luată în calcul depunerea unei moțiuni de cenzură până la Congresul de la finele lunii februarie.

Până în acest moment, partidele care susțin ferm organizarea alegerilor anticipate sunt PNL și USR-PLUS. Au exprimat poziții favorabile acestui scenariu cei de la UDMR și PMP, dar au pus și anumite condiții. Spre exemplu, PMP vrea alegeri anticipate dacă numărul parlamentarilor este redus la 300. O condiție imposibil de realizat în condițiile actualei legi electorale.

Împotriva alegerilor anticipate s-au pronunțat cei de la PSD, ProRomânia și ALDE. Pentru ca alegerile anticipate să se realizeze, 233 de parlamentari trebuie să rămână consecvenți și să nu voteze un nou guvern după ce Cabinetul Orban pică. În acest moment, o alianță formată din PSD, ProRomânia și ALDE poate bloca orice plan al PNL, deoarece ar aduna în Parlament peste 240 de voturi.

Repartiția voturilor în Parlament

Camera Deputaților

PSD – 129

PNL – 78

USR – 27

ProEuropa – 23

UDMR – 21

ALDE – 15

PMP 13

Minorități – 17

Neafiliați – 6

Senat

PSD – 69

PNL – 27

USR – 12

UDMR – 9

Neafiliați – 18

Un alt plan luat în calcul de liberali este ca în februarie Cabinetul Orban își angajeze răspunderea în Parlament pentru un “set de măsuri importante” care să ofere identitate guvernării PNL. Printre aceste măsuri s-ar număra și alegerea primarilor în două tururi, dar și desființarea Secției Speciale. În această situație, Opoziția va fi obligată să depună o moțiune de cenzură, nu pentru că o dorește, ci pentru că a promis că va face un astfel de gest dacă se va pune în discuție alegerea primarilor în două tururi.

Dacă moțiunea de cenzură trece, planul pentru anticipate ar fi în grafic, deoarece guvernul Orban ar pica. În această situație, pică însă tema alegerii primarilor în două tururi de scrutin, deoarece angajarea a fost respinsă de Parlament. Dacă Opoziția nu adună destule voturi pentru a răsturna Guvernul, nu se întrunesc condițiile pentru declanșarea anticipatelor. În aceste condiții, este nevoie de o demisie a lui Ludovic Orban din funcția de premier. Astfel, liberalii trebuie să decidă rapid la care temă țin mai mult: cea a anticipatelor sau cea a alegerii primarilor în două tururi.

Ludovic Orban nu a putut să fie convins până acum să dea o OUG pentru alegerea primarilor în două tururi, mai ales că a promis celor de la UDMR că nu va recurge la o astfel de soluție.

Președintele Iohannis nu a reușit să îi ofere lui Orban destule argumente în favoarea demisiei, chiar dacă în discuțiile informale i-a spus că este mulțumit de activitatea sa în fruntea Guvernului și intenționează să-l păstreze în această postură și dacă trece o moțiune de cenzură. În cazul demisiei, Ludovic Orban nu mai poate rămâne însă premier interimar. Se pot declanșa anticipate, dar Orban va privi întregul joc din afara Palatului Victoria.

Cuplarea alegerilor parlamentare cu cele locale va trebui să treacă și de testul Curții Constituționale. PSD a invocat recomandările Comisiei de la Veneția privind menținerea sistemului electoral cu un an înainte de alegeri. Cu toate acestea, liberalii susțin că recomandarea nu se referă și la această situație, deoarece două tururi de scrutin vor oferi  mai multă reprezentativitate aleșilor locali.

Mingea este în acest moment în curtea PNL, care trebuie să decidă dacă joacă totul pe cartea anticipatelor sau miza centrală o reprezintă alegerea primarilor în două tururi.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW