„Ce și de câte ori pe zi ar trebui să mănânce un copil”, campanie lansată de Ministerul Sănătății/Nutriționist: Eu nu recomand corn și lapte
Ministerul Sănătăţii a lansat campania „Ce, cât şi cum mănâncă un copil isteţ”, privind principiile unei alimentaţii sănătoase la vârsta şcolară, care se adresează copiilor din ciclul primar de învăţământ, părinţilor acestora şi cadrelor didactice, informează Institutul Național de Sănătate Publică(INSP). Astfel, elevii vor fi încurajați să mănânce echilibrat și să facă mișcare.
Campania de promovare a alimentației sănătoase în școli a demarat în urma datelor îngrijorătoare privind obezitatea în rândul copiilor. Cu toate acestea, România este una dintre puține țări în care elevii primesc gustări sărace din punct de vedere nutritiv, este opinia nutriționistului Alexandra Ene, consultat de Main News.
„Este un pas înainte către o viață sănătoasă, ceea ce face Ministerul Sănătății, că promovează hrana sănătoasă în rândul copiilor. Copiii au nevoie de mese sănătoase, eu nu aș recomanda ca ei să primească drept gustare la școală lapte, corn ori alte produse de panificație, întrucât nu au niciun folos, dimpotivă. Scad gradul de concentrare, cresc gradul de inflamație. Aș opta pentru un fruct, nuci, dacă vorbim strict de gustarea de la pauza mare”, a subliniat nutriționistul Alexandra Ene, pentru Main News.
Obezitatea în România, factor de risc pentru sănătate
„Pentru România, obezitatea este cel de al patrulea factor de risc pentru anii de viaţă pierduţi prin dizabilitate (DALY), după hipertensiunea arterială, consumul de tutun şi factorii de risc alimentar (consum de sare, acizi graşi, băuturi îndulcite, carne roşie şi procesată), observându-se o creştere a DALY cu 139 la 100.000 de persoane între 2009 şi 2019. Obezitatea infantilă constituie una dintre cele mai grave probleme de sănătate din secolul XXI. (…) S-a observat că supraponderalitatea în rândul copiilor din grupa de vârstă 7 – 9 ani a fost de 17,5% la copiii din mediul urban, de 15,9% la cei din semi-urban şi de 15,7% la cei din rural. Prevalenţa obezităţii la copiii din mediul urban a fost 14,5%, din semi-urban de 14,1% şi din mediul rural de 13,3%”, menționează INSP.
Reprezentanții INSP recomandă o alimentaţie bogată în legume şi fructe, consum de cereale integrale, înlocuirea prăjiturilor cu fructe, consumul de apă şi nu de alte băuturi îndulcite, limitarea consumului de sare la cel mult jumătate de linguriţă pe zi, încurajarea copilului să facă mişcare cel puţin 60 de minute în fiecare zi.
Sursă foto: Ministerul Sănătății
Comentarii