Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ce prevede programul de guvernare în domeniul Educației: Netflix educaţional românesc, vouchere de cultură de 250 de lei

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 23 noiembrie 2021

Viitoarea coaliție de guvernare, formată din PSD, PNL și UDMR, are mai multe obiective pentru sistemul Educației, care va fi „reformat pe un set asumat de valori”, potrivit programului de guvernare obținut de Main News. La șefia Ministerului Educației este propus actualul ministru interimar de resort, Sorin Cîmpeanu, acest protofoliu revenind PNL.

Între altele, Guvernul își propune „operaţionalizarea şi implementarea proiectului România Educată”. Valorile în funcție de care guvernanții își propun reformarea sistemului de educație sunt echitatea, excelența, integritatea, starea de bine, profesionalismul, respectul, flexibilitatea, transparența și colaborarea, conform documentului obținut de Main News.

În programul de guvernare sunt înșirate și problemele structurale cu care se confruntă educația în țara noastră, care „limitează capacitatea României, în ansamblu, de a construi o societate dezvoltată în contextul unei economii globale competitive şi bazate pe tehnologie”.

Este evocată și problema orelor online, în contextul pandemiei, care a forțat școlile să desfășoare cursuri virtual: „Pierderile generate de învățarea online sunt uriașe și greu de recuperat, sistemul de învățământ nefiind pregătit pentru a susține școala online, astfel încât elevii să dobândească cel puțin același nivel de competențe pe care le oferă procesul de educație desfășurat cu prezență fizică”.

Astfel, viitorul guvern își propune să pună un accent deosebit pe pregătirea sistemului de învățământ pe următoarele cinci paliere:

1. Conectivitate generalizată.
2. Echipamente electronice pentru toți beneficiarii sistemului de educație, adecvate nivelului de învățământ.
3. Conținut digital pentru toate disciplinele și toate nivelurile.
4. Formare a tuturor cadrelor didactice pentru pedagogie digitală.
5. Platforme de evaluare dedicate și securizate.

România Educată

Pentru implementarea proiectului „România Educată”, Guvernul va susţine creşteri graduale, până în anul 2024, pentru finanţarea educaţiei, de până la 18% din bugetul naţional (6% din PIB) şi de până la 3% din bugetul naţional (1% din PIB) pentru finanţarea publică a cercetării, complementar cu finanțarea asigurată prin PNRR, sub tutela Proiectului „România Educată”.

Sunt prioritare următoarele obiective cu rol de reglementare a sistemului, între altele:

„Digitalizarea procesului educaţional şi interconectarea bazelor de date, atât la nivel de sistem educaţional, cât şi în raport cu alte domenii, pentru a permite abordări integrate: Wi-Fi-Campus pentru toate şcolile şi universităţile de stat din România + Biblioteca Virtuală + îmbunătăţirea competenţelor digitale atât pentru elevi, cât şi pentru profesori;

Programe de incluziune socială şi oferirea de şanse egale la educaţie pentru reducerea părăsirii timpurii a şcolii şi a analfabetismului funcţional;

Generalizarea etapizată a programului „masă caldă la școală” și „școală după școală” și promovarea unei viziuni coerente de integrare a tuturor programelor care au același obiectiv și același grup ținta;

Finanțarea unui program de suport educațional, prin practica pedagogică a studenților de la facultățile de limbă română în școlile și comunitățile minorităților naționale”.

Învățământul preuniversitar

Obiectivele specifice în învăţământul preuniversitar includ, între altele, un program de tip Netflix și vouchere de 250 de lei pe an pentru elevi:

  • Programul național privind achiziția de laptop-uri sau tablete cu abonament la internet
  • Programul național pentru conectarea școlilor la internet
  • Program privind Digitalizarea resurselor educaționale avand ca scop realizarea unui sistem integrat de eLearning bazat pe o platforma open- source (de exemplu Moodle), cu facilități de videoconferință incluse. Se va înființa ”Platforma națională digitală a educației” care conține atât manualele în format digital, catalogul virtual, dar și alte resurse de învățare și posibilități de evaluare. Platforma va include facilități pentru managementul documentelor de studii și cel al unităților de învățământ.
  • Programul național de învățământ TVR Educațional – acces gratuit la educație pentru toți elevii din România avand ca scop realizarea unei Platforme educaționale digitale multimedia și a unei Biblioteci virtuale multimedia, în colaborare cu Televiziunea Română, destinate elevilor, cadrelor didactice și familiei, inclusiv celor din invatamantul in limbile minoritatilor nationale, de tip „Netflix educaţional românesc”.
  • Programul național „Vouchere culturale pentru elevi” avand ca scop asimilarea culturii prin acordarea unui voucher este de 250 lei/an, care poate acoperi servicii/bunuri culturale.

Pentru învăţământul profesional şi vocațional, viitorul Executiv își propune extinderea programelor de tip dual până la cel puțin 30% din totalul programelor de educaţie profesională, dar și realizarea unui pachet de sprijin social pentru elevii din medii defavorizate.

Salarii mai mari și premii pentru profesori

În ce îi privește pe profesori, Executivul își propune creşterea gradului de pregătire practică a cadrelor didactice, salarizarea atractivă diferenţiată pe criterii de performanţă prin implementarea Legii 153/2017, mărind salarile profesorilor.

„Este esențială identificarea unei solutii pentru a crește salariile profesorilor, in special ale profesorilor debutanți”, se arată în programul de guvernare obținut de Main News.

De asemenea, se propune premierrea profesorilor cu rezultate bune – „Introducerea unui fond de premiere de 2% din bugetul de venituri si cheltuieli al unitatilor/institutiilor de invatamant pentru salariatii cu rezultate deosebite prin decizia consiliului de administratie a unitatii/institutiei de invatamant”.

Totodată, sunt propuse majorări pentru cadrele didactice care fac ore suplimentare – „Dezvoltarea programelor „școală după școală” în unităţile de învăţământ de stat şi creşterea calităţii serviciilor oferite, inclusiv prin acordarea unei majorări cu 25% – 30% a salariului de bază, pentru desfășurarea activității în program prelungit, în situația în care, orele din cadrul programului prelungit nu le intră în norma didactică”.

Alte obiective

Alte obiective pentru domeniul Educației includ:

  • Construcţia şi dezvoltarea de campusuri şcolare, inclusiv pentru învățământ dual;
  • Construirea de internate/ cămine;
  • Construirea de terenuri și săli de sport pentru unitățile de învățământ din zona educației timpurii precum și a celor din ciclul primar;
  • Extinderea infrastructurii având ca obiectiv înființarea de noi clase, cu efective mai mici, acolo unde școlile au cereri foarte mari;
  • Achiziția de autobuze/ microbuze școlare corect corelată cu specificul și necesarul unităților școlare.

Promisiuni și pentru studenți

Un alt capitol important pentru Ministerul Educației este „reforma universităţilor”.

Între altele, guvernanții își propun:

  • Reintroducerea dublelor specializări la nivel de licenţă;
  • Stabilirea unui cuantum minim pentru bursele studenţeşti;
  • Consolidarea participării studenţilor în luarea deciziilor;
  • Asigurarea unei finanțări suplimentare de la bugetul de stat pentru temele de cercetare doctorală care răspund solicitărilor mediului economico-social;
  • Întărirea serviciilor de consiliere pentru studenți, care să vizeze inclusiv aspecte legate de provocările psihologice care pot să apară pe parcursul studiilor universitare;
  • Îmbunătățirea condițiilor de studiu pentru persoanele cu dizabilități;
  • Stabilirea valorii bursei minime astfel încât să acopere cheltuielile de cazare, pentru masă, materiale de studii pentru fiecare student
  • Creșterea cu minim 100% a subvenției cămine cantine pentru studenții cazați în cămine universităților, pentru a compensa creșterea costurilor la utilități;
  • Asigurarea asistenței medicale gratuite pentru studenți în campusul universitar, cu creșterea vârstei de acces la servicii medicale gratuite până la 35 de ani.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you will find 54065 additional Information to that Topic: mainnews.ro/ce-prevede-programul-de-guvernare-in-domeniul-educatiei-netflix-educational-romanesc-vouchere-de-cultura-de-250-de-lei/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *