Ce este HMPV, virisul provenit din China, și cum ne afectează. Medicul Adrian Marinescu: „Nu reprezintă o noutate”
Metapneumovirusul uman (HMPV) este un virus respirator care se răspândește rapid în mai multe colțuri ale lumii, inclusiv în România. Deși simptomele sunt similare celor ale unei răceli și sunt de obicei ușoare, virusul poate duce la complicații, mai ales în rândul persoanelor vulnerabile.
Medicul Adrian Marinescu, manager al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, a explicat la solicitarea Main News că HMPV poate provoca reacții severe, iar riscul crește în special în cazul copiilor mici și al vârstnicilor. În ultima perioadă, au fost raportate creșteri semnificative ale cazurilor în China și Marea Britanie, în special în rândul copiilor sub 5 ani.
Ce simptome prezintă virusul HMPV și cum se răspândește?
„Virusul din China nu reprezintă o noutate. Este un metapneumovirus de origine umană, care a fost detectat pentru prima dată în anul 2001. Ceea ce trebuie să știm despre HMPV este că se manifestă la fel ca un virus respirator comun care dă de cele mai multe ori infecții respiratorii care nu pun probleme. Este adevărat că la persoanele care au un sistem imunitar deficitar, cei care au boli cronice, persoanele în vârstă, copiii mici există riscul să apară complicații.”, a declarat medicul Adrian Marinescu pentru Mainnews.ro.
„În cazul virusului nou din China, simptomele sunt asemănătoare cu ce se întâmplă în cazul gripei sau în cazul altei infecții respiratorii. Vorbim de febră, frisoane, stare generală modificată, tuse, durere musculată sau articulară. Nu e nimic deosebit și nu ar trebui să ne facem probleme.”, a mai spus el.
De asemenea, medicul Adrian Marinescu a atras atenția asupra faptului că situația poate fi ținută sub control și nu se pune problema unei epidemii complicate.
„Nu trebuie să ne punem problema că virusul trebuie să vină din China pentru a ne îmbolnăvi sau că apar cazuri în România. Lucrurile pot fi ținute sub control. Nu se pune problema de o situație complicată din punct de vedere epidemiologic. Sigur, trebuie să existe o analiză, să fie o monitorizare, dar luăm în calcul că este un virus respirator comun, care există de multă vreme, inclusiv în România”, a declarat medicul Adrian Marinescu.
foto: pixabay