Ce au spus politicienii din România despre tentativa de lovitură de stat din R.Moldova / Un europarlamentar a cerut convocarea CSAT
Președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a fost singurul lider al coaliției care s-a arătat „profund îngrijorat” de anunțul făcut luni, 13 februarie, de președintele Maia Sandu, referitor la tentativa de lovitură de stat pe care apropiații Kremlinului ar plănui-o în Republica Moldova. În paralel, europarlamentarul român Eugen Tomac a cerut convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
„(n.r. Sunt) profund îngrijorat de informaţiile comunicate de către preşedintele Maia Sandu referitoare la încercările Rusiei de a destabiliza Republica Moldova. România şi Uniunea Europeană susţin pe deplin continuarea drumului democratic şi european al Republicii Moldova. Suntem uniţi pentru democraţie”, a fost mesajul transmis de Ciolacu pe Twitter.
Europarlamentarul și reprezentantul Partidului Mișcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să convoace CSAT pentru a spori „sprijinul acordat pe toate palierele Republicii Moldova”.
„Românii din R. Moldova au nevoie de sprijinul total al României în fața acestor provocări ale Rusiei. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să ne unim forțele pentru a opri o nouă anexare forțată a Rusiei, așa cum s-a întâmplat pe 28 iunie 1940, când Basarabia a fost ocupată”, a scris Eugen Tomac, pe Facebook.
Prezent luni la Digi24 în calitate de reprezentant al coaliției de guvernare, vicepreședintele PNL Adrian Cozma a transmis la rândul lui că „este bine să se convoace” CSAT.
„Este bine să fim pregătiți pentru orice, iar comunicarea și luarea unor decizii din timp și pregătirea e cea mai bună mișcare pe care o putem face în această perioadă complicată. CSAT până la urmă este un for care în astfel de situații are un rol esențial și este bine să se convoace ”, a fost reacția vicepreședintelui liberal.
În schimb, în cadrul aceleiași emisiuni, senatorul social-democrat Daniel Zamfir a transmis că „Ministerul Apărării, președinția și serviciile secrete urmăresc cu atenție ce se întâmplă în Moldova”.
Context
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a denunțat pregătirea unei lovituri de stat în Republica Moldova, într-un briefing de presă susținut luni, 13 februarie, la Chișinău.
Potrivit informațiilor Serviciului de Securitate din țara vecină, diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, ar urma să încerce schimbarea puterii de la Chișinău, prin atac asupra unor edificii ale statului, acțiuni violente și luare de ostatici.
„În ultimele zile au apărut în spațiul public mai multe discuții despre securitatea țării noastre. Declarațiile președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova au fost confirmate de instituțiile noastre.
Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimb puterii de la Chișinău”, a declarat Maia Sandu.
CITEȘTE ȘI: Maia Sandu denunță o lovitură de stat în Republica Moldova: Planul presupune luări de ostatici
Sursă foto: Presidency
Comentarii