Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

CCR:Comisia de anchetare a Consiliului Concurenței este constituțională/ Care este scopul acesteia

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 26 iunie 2019 Etichete: , , , ,

Comisia de anchetare a Consiliului Concurenței a fost declarată constituțională de către CCR. Decizia Curții vine după ce PNL a sesizat Curtea cu o excepție de neconstituționalitate

Comisia Economică este menită să ancheteze activitatea Consiliului Concurenței. Concret, este vorba despre verificarea modului în care s-a închis, în 2013, o investigație referitoare la o eventuală manipulare a ROBOR.

Pe 6 mai, Biroul permanent al Senatului a adoptat raportul comisiei economice privind această Consiliul Concurenței.

Daniel Zamfir, președintele comisiei, a declarat la acea vreme că ROBOR a fost manipulat, „calcularea lui pe baza unor cotaţii dovedindu-se a nu fi una transparentă, ci una aranjată”.

„Consiliul Concurenței a declanșat în anul 2008 o investigație, a închis-o în 2013 într-un mod dubios. Atunci, în Europa, opt bănci au fost sancționate drastic pentru constituirea de cartel, pentru manipularea EUROBOR.

În România, în același timp, opt bănci au fost spălate, acea investigație a fost închisă într-un mod dubios, deși existau opinii din interiorul Consiliului Concurenței, opinii scrise ale inspectorilor de acolo, cum că s-au ascuns, s-a favorizat infractorul, deci elemente care să ne determine să procedăm la o verificare a felului în care s-a închis acea anchetă”, spunea parlamentarul.

Sesizarea PNL

Liberalii au sesizat mai multe încălcări ale Constituţiei cu privire la înființarea comisiei de anchetare a Consiliului Concurenței. În sesizarea transmisă către CCR de liberali se arată:

„Curtea Constituţională a statuat în repetate rânduri în jurisprudenţa sa, cu privire la ancheta parlamentară, consacrând faptul că „în mod conceptual, ancheta parlamentară, fiind o consecinţă directă a principiului democratic al reprezentativităţii, are drept obiectiv cercetarea, documentarea şi controlul problemelor de interes public, care, prin natura lor, sunt în mod intrinsec legate de binele comun şi de apărarea interesului naţional” (a se vedea, de exemplu Decizia nr. 430/2017). De asemenea, în aceeaşi decizie, Curtea Constituţională a precizat că „scopul anchetei parlamentare nu este acela de a verifica numai aspecte care intră în competenţa autorităţilor publice aflate sub control parlamentar, ci, din contră, de a lămuri, de a clarifica împrejurările şi cauzele în care s-au produs evenimentele supuse cercetării. Prin urmare, aceste comisii anchetează/verifică fapte sau împrejurări, şi nu persoane. Ele au ca finalitate constatarea existenţei sau inexistenţei faptelor pentru care a fost creată comisia prin mijloace de cercetare şi documentare parlamentară”, au transmis liberalii în textul sesizării formulate la CCR.

De asemenea, PNL amintește de Legea concurenţei nr. 21/1996 prin care este stabilit statutul Consiliului Concurenței.

„Consiliul Concurenţei este autoritate administrativă autonomă, învestită în acest scop, în condiţiile, modalităţile şi limitele stabilite prin dispoziţiile prezentei legi, autoritate care aplică dispoziţiile art. 101 şi art. 102 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi care întocmeşte anual un raport privind activitatea sa şi modul în care operatorii economici şi autorităţile publice respectă regulile concurenţei”, se arată în Legea concurenţei nr. 21/1996.

Rolul Comisiei

Potrivit hotărârii din Senat, scopul şi obiectivele anchetei parlamentare privesc „analizarea şi clarificarea aspectelor cuprinse în raportul privind investigaţia realizată de Consiliul Concurenţei, a elementelor care au stat la baza întocmirii acestuia, precum şi analizarea şi clarificarea modului în care a fost dispusă închiderea investigaţiei prin Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 260/2013”.

Liberalii au analizat atribuţiile Comisiei economice și au observat că „acestea se referă în mod expres la pregătirea activităţii de legiferare şi de realizare a funcţiei de control parlamentar asupra activităţii Guvernului în implementarea politicilor privind concurenţa şi ajutoarele de stat. Or, în cazul de faţă, Comisiei economice, industrii şi servicii din cadrul Senatului i s-a acordat misiunea de a desfăşura o anchetă parlamentară cu privire la activităţi specifice Consiliului Concurenţei şi Preşedintelui Consiliului Concurenţei, în condiţiile în care Consiliul Concurenţei este o autoritate distinctă de Guvernul României, cu atribuţii specifice în materia concurenţei şi distincte de cele pe care le exercită Guvernul României. Apreciem că potrivit normelor legale şi constituţionale, Comisia economică, de industrii şi servicii din cadrul Senatului ar fi putut desfăşura cel mult, o anchetă cu privire la modul în care Guvernul României şi-a exercitat atribuţiile în domeniul politicii concurenţei şi ajutorului de stat, conform cu atribuţiile specifice ale acestuia”.

În sesizarea PNL se mai arată că referitor la compentențele comisiilor permanente ale Senatului, „comisiile permanente, în domeniul lor de activitate, au atribuţia de a efectua anchete parlamentare şi de a prezenta rapoarte Biroului permanent. Astfel, orice comisie permanentă poate iniţia o anchetă parlamentară, în limitele competenţelor sale materiale, cu aprobarea Senatului”.

sursa foto: INQUAM/George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW