Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Guvernul a adoptat un proiect de modificare a Codului penal. Actul vizează combaterea rasismului şi xenofobiei

By Dragomir Georgiana , in Justitie , at 18 august 2023 Etichete: , , , ,

Guvernul a aprobat, vineri, 18 august, un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal, în ceea ce privește incitarea la ură sau discriminarea unor persoane. Modificarea legislativă vizează pedepsirea celui care incită la ură sau discriminează, indiferent dacă a „considerat ori nu drept cauze ale inferiorităţii unei persoane”

Prin această modificare, legislaţia naţională se pune în acord cu prevederile deciziei  Consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI)  privind combaterea anumitor forme şi expresii ale rasismului şi xenofobiei prin intermediul dreptului penal, ca urmare a transmiterii de către Comisia Europeană, pe 19 aprilie, a scrisorii suplimentare de punere în întârziere, informează Guvernul României.

„Prin acest document se comunică faptul că, după examinarea măsurilor de transpunere, se consideră că România nu şi-a îndeplinit obligaţiile care îi revin în temeiul art. 1 alin. (1) lit. a) din decizia-cadru. În acest sens, proiectul propune completarea art. 369 din Codul penal în conformitate cu cele solicitate de Comisie, astfel încât infracţiunea de incitare la violenţă, ură sau discriminare să poată fi reţinută dacă făptuitorul a săvârşit elementul material indiferent dacă acesta a considerat ori nu drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte pe baza criteriilor de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA”, transmite sursa citată.

Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere şi aprobare Parlamentului. În prezent, potrivit Codului Penal, incitarea la ură sau discriminare prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. 

Sursă foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW