Câți bani vrea să scoată în plus la buget guvernul Ciolacu prin „Ordonanța austerității”
Prin măsurile de austeritate ce urmează să fie adoptate săptămâna viitoare prin Ordonanță de urgență Guvernul speră ca anul viitor să genereze la buget venituri în plus 7,11 miliarde de lei și economii de 126,26 miliarde de lei.
„Dezastru” este termenul care descrie cel mai bine situația bugetului de stat. Cu toate că economia țării a continuat să crească, guvernul Ciolacu a reușit „performanța” de a duce deficitul bugetar la cote similare cu țările aflate în război. Motivele sunt legate în principal de creșterea nesustenabilă a salariilor și pensiilor, dar și de slaba colectare a taxelor la bugetul de stat. Prin urmare, deficitul bugetar pe 2024 este așteptat să se ridice în 2024 la peste 150 miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 8,6% din PIB.
Ministerul Finanțelor a publicat duminică forma finală a „Ordonanței austerității”. Salariile și pensiile vor fi înghețate anul viitor, iar angajările la stat vor fi blocate. Mai mult, după ultimele negocieri purtate în Guvern, s-a decis majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, dar și reducerea până la care microînteprinderilor li se aplică 3% cotă de impozitare.
Potrivit datelor furnizate în proiectul de Ordonanţă, actul normativ care are ca scop reducerea cheltuielilor bugetare şi care se va aplica de la 1 ianuarie 2025 ar aduce, numai anul următor, un plus de 7,11 miliarde de lei la buget. În 2026 suma încasată la buget ar creşte cu 8,75 miliarde de lei, în 2027 aceasta s-ar majora cu 9,41 miliarde de lei ajungându-se ca, în 2028, modificarea în plus a veniturilor bugetare să fie cu 9,95 miliarde de lei. În urma aplicării ordonanţei, cheltuielile bugetare ar urma să scadă cu 126,26 miliarde de lei numai anul viitor.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea