Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Câte ordine de protecție au fost emise în anul 2019/ Activist: În continuare rămân niște foi de hârtie, cât timp agresorii nu sunt monitorizați/ Brățările electronice, necesare

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 23 februarie 2020 Etichete: ,

În urmă cu doi ani a intrat în vigoare legea prin care se reglementează ordinul de protecție provizoriu. În momentul în care polițiștii constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol, aceștia pot emite, începând din anul 2018, un ordin de protecție provizoriu, însă, cu toate acestea, deși aceste documente ar trebui să le apere, ordinul nu face, încă, destule pentru victimele violenței domestice.

În anul 2019 au fost emise 17.899 de ordine de protecție și 7.986 de ordine de protecție provizorii. Deși scopul acestor documente este de a apăra victima, nu sunt puține cazurile în care multe persoane au fost agresate, ba chiar omorâte, deși pe numele agresorilor erau emise ordine de protecție.

Contactată de jurnaliștii mainnews.ro, președinta Asociației Necuvenite, asociație care se ocupă de victimele violenței domestice, Simona Voicescu, susține că numărul de încălcări ale ordinelor de protecție este crescut în continuare deoarece în România nu există un sistem de monitorizare a persoanelor pe numele cărora se află emis un astfel de ordin.

Activist: Atât timp cât oamenii agresivi nu vor fi monitorizați, fenomenul nu va fi stăpânit

„Aici este marea noastră problemă și va fi. Indiferent de ceea ce face Poliția și indiferent câte ordine de protecție provizorii și ordine de protecție prin hotărâri judecătorești va emite statul român, atâta timp cât tu nu monitorizezi oamenii cu comportamente agresive, nu ai cum să stăpânești fenomenul.

Trebuie să pleci de la premisa că degeaba îl cerți, cum ar veni. Pentru că un ordin de protecție, sau un ordin de protecție provizoriu ce face? Îi atrage atenția omului că a încălcat dreptul altui om. Dar atât timp cât tu nu ai și un sistem de a-l ține sub control pe acest om, nu ai absolut nicio modalitate de a te asigura că acel ordin de protecție, care în definitiv este o foaie de hârtie, va avea un efect real”, a declarat Voicescu pentru mainnews.ro.

Potrivit acesteia, oamenii cu comportamente agresive nu sunt oameni echilibrați. Sunt oameni care au probleme comportamentale, care nu reacționează dacă doar îl cerți „nu este frumos ce ai făcut”. Aceștia trebuie ținuți sub supraveghere.

Soluții pentru a preveni încălcarea ordinelor de protecție

Una dintre cele mai importante metode prin care poți monitoriza o persoană agresivă, pe numele căruia se află emis un ordin de protecție, este achiziționarea brățărilor electronice, pe care, potrivit Simonei Voicescu, fostul ministru al Internelor, Carmen Dan, a amânat-o.

Brățările electronice de monitorizare a agresorilor trebuiau achiziționate de Ministerul Afacerilor Interne și în continuare trebuiesc cumpărate de MAI. Doamna Carmen Dan, pe vremea mandatului ei, cu vreo două săptămâni să plece a făcut un proiect de lege.

Din punctul nostru de vedere, pe care ni l-am exprimat și către Comisia Europeană și către toată lumea care ne-a ascultat este că doamna Carmen Dan a găsit un mijloc inteligent de a amâna achiziționarea brățărilor electronice. Nu este nevoie de acest proiect legislativ. Dar ea, făcând un proiect de lege, practic a pasat responsabilitatea de la MAI la Parlament. Pentru că ei acum spun <<noi am cumpărat dar nu a trecut proiectul de lege de Parlament >>”, a declarat președinta asociației.

Statul român are obligația de a monitoriza prin sisteme electronice anumite categorii de persoane, printre care se află și agresorii domestici, potrivit Codului penal din anul 2014.

„La Codul penal vine legea specială, Legea 217 care spune că printre acele categorii sunt și agresorii domestici. Tu ce trebuie să faci este să le cumperi și să le implementezi, tu Ministerul de Interne.

Nu vorbim de oameni echilibrați. Printre noi sunt și oameni dezechilibrați, oameni cu probleme emoționale sau probleme psihice, oameni care nu își pot controla furia. Pentru acești oameni, toate guvernele, toate statele trebuie să găsească măsuri de coerciție”, a mai spus aceasta.

Deși ordinul de protecție provizoriu este o măsură bună, care i-a adus o putere sporită ordinului de protecție provizoriu, nu este de ajuns.

„Nu ne putem baza numai pe noroc”

„În continuare rămân niște foi de hârtie atâta timp cât noi nu putem să îi monitorizăm. Singura monitorizare este atunci când victima sună la 112 și spune <<agresorul se află la 2 metri de mine, dar are emis un ordin de protecție>>, dar se poate întâmpla să nu poți suna, și atunci poate avea loc o tragedie.

Nu ne putem baza numai pe noroc în viață. Trebuie să existe o monitorizare electronică în care tu să îl vezi la 112 pe ecran cum a încălcat arealul pe care nu are voie să îl încalce, astfel încât intervenția să aibă și timp, pentru că dacă el nu are timp să se apropie 200 de metri, polițiștii au timp să intervină.

Crima din Chitila

Un bărbat din Chitila și-a înjunghiat mortal soția, în timp ce copiii lor, o fată și un băiețel de trei și cinci ani dormeau în altă cameră. Aceștia se aflau în proces de divorț.

Polițiștii au constatat că acesta avea emis din data de 18.12.2019 de către Judecătoria Buftea un ordin de protecție, pe care, însă, îl încălcase de mai multe ori, iar femeia ar fi apelat la polițiști.

Bărbatul ar fi fost violent cu soția și aceasta a decis să solicite judecătorilor un ordin de protecție. L-a primit, însă magistrații nu au luat în calcul faptul că cei doi soți locuiau pe aceeași stradă.

Poliția Română a refăcut traseul bărbatului și a stabilit că, pe 7 februarie, în jurul orei 6:00 dimineața, bărbatul a așteptat ca rudele femeii să părăsească locuința. Ulterior, acesta a sărit gardul și s-a urcat pe acoperișul casei, fiindcă ușa casei era încuiată. După care a intrat în podul casei și de acolo în locuință, unde și-a omorât soția, în timp ce copiii lor se aflau în altă cameră.

După comiterea crimei, bărbatul a fugit la casa pe care o avea pe aceeași stradă și a încercat să se sinucidă. Polițiștii l-au găsit cu urme superficiale de violență, însă stabilind că sănătatea nu îi este pusă în pericol, l-au luat la audieri.

Bărbatul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, iar doi copii au rămas orfani.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *