Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Alexandru Rafila vrea „controale serioase” privind concediile medicale

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 4 martie 2024 Etichete: , , ,

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat, astăzi, că ajustarea prescripției de concedii medicale pentru a aduce acest aspect într-o „limită suportabilă” necesită o monitorizare atentă și sistematică. Acesta a subliniat că un control eficient nu poate fi realizat fără un plan bine pus la punct și o abordare serioasă și riguroasă a monitorizării.

Nu cred că activitatea de control serioasă pentru aducerea într-o limită suportabilă a prescripţiei de concedii medicale se poate face fără o activitate de monitorizare şi control care trebuie să fie planificată, serioasă şi sistematică. Nu este atribuţia Ministerului Sănătăţii, nu le dau sfaturi în niciun fel, dar lucrurile aşa trebuie să se întâmple. Nu este ideea publicării de topuri, ideea este să ne facem treaba fiecare acolo unde suntem puşi”, a declarat ministrul Alexandru Rafila la o conferință organizată de UMF „Carol Davila”, luni.

„Eu nu cred că topurile sunt relevante, ci activitatea de control a celor care prescriu multe concedii medicale, poate unii au justificare, altele sunt mai puţin justificate. Sper că, odată cu noua conducere a Casei, să existe controale serioase pentru că numărul acestor controale a fost foarte mic. Vă dau un exemplu: sunt 43 de Case de asigurări de sănătate şi într-un an de zile au făcut 50 de controale, au controlat 50 de prescriptori, adică unul pe an într-un judeţ”, a mai transmis ministrul.

Potrivit acestuia, Casele județene de asigurări de sănătate nu fac controale suficiente privind concediile medicale, iar numărul controalelor efectuate până în acest moment a fost unul mic.

La începutul acestui an, Guvernul a introdus „taxa pe boală”, respectiv sume mai mici pentru perioada de îngrijiri medicale pentru angajații din țară care se îmbolnăvesc, dar și o nouă taxă, impozitarea cu 10% din salariul brut a concediului medical. De noua lege sunt afectați inclusiv bolnavii de cancer, bolnavii cronici, femeile gravide și părinții care își însoțesc copiii la chimioterapie.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii