Cătălin Predoiu susține că Legile Justiției trebuie adoptate în toamnă: Guvernul dorește să atingă două obiective, MCV și Schengen
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmis joi seară, 6 octombrie, că proiectele Legilor Justiției trebuie adoptate în toamnă pentru a atinge două obiective – ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și aderarea la Spațiul Schengen.
Cătălin Predoiu a răspuns cererilor opoziției de a amâna dezbaterile Legilor Justiției până în luna decembrie, când Comisia de la Veneția va emite un aviz asupra celor trei proiecte – organizarea judiciară, organizarea Consiliului Superior al Magistraturii și statutul procurorilor și judecătorilor. Detalii aici.
Ministrul Justiției susține că, pentru Guvern, este necesară adoptarea celor trei proiecte în toamnă, întrucât este un obiectiv stabilit în cadrul MCV, de care depinde și aderarea României la Spațiul Schengen.
„Prin urmare, Guvernul, dacă dorește să își atingă aceste două obiective, de care atârnă extrem de multe interese ale României și ale cetățenilor români și companiilor din România – nu cred că e nevoie să explic ce avantaje ar aduce economiei naționale intrarea în Spațiul Schengen – trebuie să adopte legile”, susține Cătălin Predoiu.
Predoiu susține că la elaborarea celor trei proiecte au fost „avute în vedere” avizele precedente ale instituțiilor europene.
„Comisia de la Veneția nu emite ordine, emite recomandări. Asta înseamnă că le evaluezi prin prisma viziunii pe care o ai, a intereselor de țară, și le integrezi în proiectele de lege. Este ceea ce vom face și în continuare(…)Nu înțeleg de ce se pleacă de la premisa că avizele Comisiei de la Veneția sau următorul aviz va fi nefavorabil, nu înțeleg de ce”, a adăugat ministrul.
Oficialul român arată că, în urma dezbaterilor, „legile vor căpăta o formă din ce în ce mai rafinată”.
„Prin urmare, îmi exprim totala încredere că, în Parlament, se vor găsi toate soluțiile ca să amenajăm și interesele instituțiilor din sistemul judiciar, și ale cetățenilor, și viziunile parlamentarilor, și să avem o formă care, în final, să fie evaluată pozitiv, inclusiv de Comisia de la Veneția”, a precizat Predoiu.
În schimb, ministrul Justiției a precizat că nu există garanții din partea instituțiilor europene că MCV va fi ridicat prin adoptarea celor trei proiecte legislative.
„Există un raport pe care noi ni l-am asumat în cadrul MCV, odată cu aderarea României la UE. România și-a asumat acest mecanism. În cadrul acestui raport, sunt o serie de obiective asumate de Guvern și aprobate de Parlament(…)Încheierea MCV și rămânerea pe mecanismul Rule of Law – ca toate statele membre ale UE, și aderarea la Spațiul Schengen: sunt obiective fundamentale de țară. Deci, Guvernul dorește să le îndeplinească; nu ne cere nimeni, într-un fel sau altul ce să facem, este strategia Guvernului și a Parlamentului”, a explicat ministrul.
Totodată, Cătălin Predoiu a mai punctat că „este absolut firesc într-un proces legislativ democratic” să existe discuții pe marginea unor proiecte legislative ce „comportă amendamente, comportă îmbunătățiri”.
„E firesc să nu avem aceleași viziuni suprapuse pe aceleași instituții, sunt viziuni diferite, nu înseamnă că una e mai rea decât cealaltă, pur și simplu este diferită. Și de aceea, dvs., conform Constituției, aveți ultimul cuvânt asupra acestei viziuni”, le-a transmis ministrul parlamentarilor.
Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Comentarii