Cătălin Predoiu, despre intenţia ÎCCJ de a ataca la CCR legea pensiilor speciale: Nu ar fi un eveniment inedit
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat joi, 29 iunie, despre intenția Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) de a ataca la Curtea Constituțională a României (CCR) proiectul de lege privind pensiile speciale că „nu ar fi un eveniment inedit pentru că, în general, Înalta Curte îşi manifestă un rol destul de proactiv în a ataca la CCR anumite legi”. „Nimeni nu a avut rele intenţii”, a mai spus Predoiu, citat de News.ro, el precizând că este un subiect aşteptat de opinia publică.
Secţiile Unite ale ÎCCJ au fost convocate pentru joi, la ora 13:00, pentru a decide dacă instanța supremă va sesiza Curtea Constituțională cu privire la proiectul de lege privind pensiile speciale, respectiv cel prin care este interzis cumul pensiei cu salariul pentru anumite categorii de bugetari.
„Nu ar fi un eveniment inedit pentru că în general, Înalta Curte îşi manifestă un rol destul de proactiv, am văzut în ultimii ani, în a sesiza CCR, a făcut-o recent şi cu Codurile de procedură penală şi Codul penal, unele sesizări au fost respinse, altele admise. Până la urmă este un mecanism democratic, dar sunt curios care sunt motivele”, a spus Predoiu, citat de sursa menționată anterior.
Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, 28 iunie, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind modificarea modului de calcul al pensiilor speciale. Reforma nu ar trebui să aducă economii prea mari la buget în perioada următoare, în condițiile în care prin proiectul de lege sunt instituite perioade de grație. S-au înregistrat 209 voturi „pentru”, 27 de voturi „împotrivă”, 17 abțineri, iar doi deputați nu au votat. Mai multe detalii, aici.
În aceeași zi și tot în calitate de for decizional, camera inferioară a parlamentului a adoptat și un proiect de lege privind interzicerea cumulului pensie-salariu pentru bugetari. Proiectul include însă mai multe excepții, printre care aleşii, profesorii, medicii si asistentii, preoţii si artistii, membrii Academiei Române, dar şi angajații din autoritati autonome (BNR, ANRE, ASF, ANCOM).
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii