Tuesday, June 25, 2024
Jurnalism corect


Comisia Europeană continuă monitorizarea României prin intermediul MCV: În 2021 s-a dat un impuls reînnoit reformei și remedierii regreselor înregistrate în 2017-2019

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 8 iunie 2021

Comisia Europeană (CE) a anunțat că va continua să monitorizeze îndeaproape evoluția situației din România prin intermediul mecanismului de cooperare și verificare (MCV), până când obiectivele de referință vor fi îndeplinite. În anul 2021 s-a dat un impuls reînnoit reformei și remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019, a precizat CE.

Comisia Europeană a adoptat marți un raport ce face un bilanț al progreselor înregistrate de România în cadrul MCV, din octombrie 2019 și până în prezent, și evaluează progresele înregistrate de țara noastră în ceea ce privește recomandările mecanismului de cooperare și verificare.

De la ultimul raport MCV din 2019 se înregistrează o tendință pozitivă, astfel cum arată parametrii obiectivelor de referință ale MCV. Comisia salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei și remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019. Ca urmare a acestui fapt, s-au înregistrat progrese în ceea ce privește toate recomandările din cadrul MCV care nu fuseseră încă puse în aplicare, iar multe dintre acestea sunt aproape de a fi îndeplinite dacă progresele rămân constante”, potrivit unui comunicat transmis de Comisia Europeană.

CE se așteaptă ca autoritățile de la București să transpună angajamentul în măsuri concrete, legislative și de altă natură, și face referire la Hotărârea Curții de Justiție a UE din 18 mai 2021.

Oferă un cadru clar și o direcție clară pentru reformele în curs, în vederea îndeplinirii în mod satisfăcător a obiectivelor de referință ale MCV, cu respectarea deplină a statului de drept și a dreptului UE în general. Este esențial ca hotărârea să se reflecte în mod corespunzător în noua legislație care urmează să fie adoptată”, a precizat sursa citată.

CITEȘTE ȘI: CJUE : Înființarea SIIJ nu poate avea ca efect nerespectarea obligațiilor care îi revin României în lupta împotriva corupției/ Revine instituţiilor naționale sarcina să verifice dacă secția este „permeabilă la influențe exterioare”/ Alte teme asupra cărora s-a pronunțat instanța

Monitorizarea prin intermediul MCV continuă

Comisia Europeană va continua să monitorizeze evoluția situației din România prin intermediul MCV, până când vor fi îndeplinite obiectivele de referință. În paralel, va continua să colaboreze cu țara noastră în contextul mecanismului general privind statul de drept.

După încheierea MCV, monitorizarea va continua în cadrul instrumentelor orizontale. Mecanismul privind statul de drept oferă cadrul pentru monitorizarea acestor chestiuni în viitor”, arată Comisia Europeană.

În plus, Comisia Europeană încurajează România să îndeplinească angajamentele asumate în cadrul MCV și să urmărească activ implementarea recomandărilor care nu au fost puse în aplicare până în acest moment.

Comisia are convingerea că România poate îndeplini obiectivele de referință ale MCV dacă aceasta menține evoluția pozitivă actuală și dacă adoptă și pune în aplicare cu hotărâre reformele angajate. Comisia este pregătită să sprijine autoritățile române în acest sens”, este concluzia CE.

Care sunt următorii pași pentru România

Astfel s-a amintit în decizia Curții de Justiție din 18 mai, România trebuie să își îndeplinească angajamentele asumate în cadrul MCV și să urmărească în mod activ îndeplinirea tuturor recomandărilor MCV rămase. Hotărârea Curții de Justiție din 18 mai 2021 oferă o direcție clară pentru ca reformele în curs să îndeplinească în mod satisfăcător criteriile de referință ale MCV, cu respectarea deplină a statului de drept și a dreptului UE în general. Este esențial ca hotărârea să se reflecte în mod corespunzător în noua legislație care urmează să fie adoptată”, se mai arată pe site-ul Comisiei Europene.

Sursă foto: biopharma-reporter.com

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *